PRÁCE 🧰

Na co dát pozor při koupi e-dálniční známky

8. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Elektronická dálniční známka tu je s námi už nějaký ten pátek. Nicméně často se mohou vyskytnout problémy s nákupem, které řidiče překvapí. Na co si dát pozor, aby vše proběhlo v pořádku?

E-dálniční známky - co si pohlídat?

Proces nákupu dálniční známky je poměrně jednoduchý. Stačí k tomu kreditní karta, SPZ auta a pár osobních informací. Jenže už v tomto kroku můžete udělat chybu. Stačí přepsat špatně email nebo se splést právě v zadávání registrační značky. Naštěstí ale nemusíte zoufat, že byste vyhodili zbytečně peníze z okna. Po nákupu vám totiž přijde potvrzení, které je vhodné si zkontrolovat. Pokud, kdekoli uvidíte chybu, můžete do 15 minut od nákupu vše upravit.

Toto pravidlo pro úpravy platí na všechny platformy nákupů. Opravit chybu lze tak vždy na tom místě, kde jste dálniční známku kupovali - ať už je to na internetu, nebo třeba na pobočce České pošty.

Pokud budete mít problém s příchodem potvrzení o platbě, ještě zůstaňte pro tuto chvíli v klidu. Jestliže je email správně vyplněný, je možné, že se jen někde zdržel. To bývá většinou před koncem a na začátku nového roku, kdy lidé shánějí a potřebují koupit novou dálniční známku. Nicméně i tak je vhodné zkontrolovat spam, jestli se email nezatoulal náhodou právě tam. Když email nepřijde ani tak, je vhodné zavolat na hotlinku edalnice a řešit problém s nimi.

Raději v předstihu než zmatkovat

Jsme jen lidé, a tak pokud máme dělat něco pod tlakem, je možné, že více panikaříme a dopouštíme se chyb. Častěji se tak dá chybovat právě v zadávání údajů, proto nákup nové dálničky nenechávejte na poslední chvíli, ale raději si do telefonu uložte upozornění pro nákup s předstihem. Navíc pokud budete platit jinak než online, musíte počkat několik dní, než začne dálniční známka platit. Na to je nutné nezapomínat!

V případě, že chcete dálniční známku koupit někomu nejen pod stromeček nebo třeba k narozeninám, je vhodné si prvně zkontrolovat, zda-li auto poplatek zaplacený má, a především pak, kdy nastane poslední den platné známky. To zjistíte snadno na stránkách edalnice.cz, kde je k tomuto zjištění příslušné okénko. Budete tak moci při nákupu nastavit, odkdy má nová známka platit, aniž by se kryla s již zaplaceným a platným poplatkem.

Zdroj info: Zkušenosti autora textu.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články