PRÁCE 🧰

Dálniční známka: dá se koupit v akci za lepší cenu?

2. 11. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Některé motoristy by jistě napadlo, že by rádi koupili dálniční kupón v akci, a tak za něj ušetřili. To ale není v Česku zcela možné.

Dálniční známka - akce

Články na téma cena dálniční známky:

  1. Dálniční známka cena
  2. Dálniční známka - akce - právě čtete
  3. Dálniční známka pro rok 2023 bude stát pořád stejně
  4. Zdražení dálniční známky

V současné době, kdy v platnost vstoupil systém elektronické dálniční známky, není možné ji nakoupit za lepší cenu. V minulosti v případě fyzických nálepek se mohlo stát, že někdo dostal kupón k Vánocům, ale jeden už si sám koupil. A tak tento prázdný mohl někomu přeprodat, protože SPZ se na něj dopisovala ručně.

Dnes je ale realita jiná. Poznávací značku zadáváte už při koupi dálničního poplatku, a tak tedy není možné tuto známku přeprodat někomu jinému, neboť je vázána na jedno auto. Jedinou možností, jak ušetřit, je, že vám ji někdo třeba k těm Vánocům, jako dárek, opravdu koupí.

Osvobození od placení dálniční známky

Samozřejmě existují motoristé, kteří za dálniční známky mohou ušetřit, ale toto není žádná forma akční slevy. Je to prostě dáno zákonem. Týká se to motoristů vlastnící vůz s EL poznávací značkou (elektromobily, plug-in hybridy nebo vodíková auta) a nebo jsou to osoby, které disponují průkazem ZTP nebo ZTP/P a mají nárok na invalidní kartičku nebo také vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postiženímOsvobození se týká i veteránských vozů.

Automobily, které jezdí na zemní plyn nebo biometan (CNG) si při placení mohou zvolit variantu eko ceny. Ta je oproti původní snížena na polovinu. Ale pozor vozy s LPG jezdí za cenu klasických spalovacích vozů.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články