PRÁCE 🧰

Řidiči si mohou oddechnout. Dálniční známka na rok 2023 bude stát pořád patnáct stovek

7. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Dálniční známky pro rok 2023 nezdražují a budou stát stejně jako v letošním roce. Do budoucna by navíc mělo být možné koupit i jednodenní dálniční známku pro ty řidiče, kteří vyráží na tuzemské dálnice jen sporadicky. Co dalšího nás čeká?

Dálniční známka na rok 2023 nezdražuje. Stát bude 1500 Kč

Články na téma cena dálniční známky:

  1. Dálniční známka cena
  2. Dálniční známka - akce
  3. Dálniční známka pro rok 2023 bude stát pořád stejně - právě čtete
  4. Zdražení dálniční známky

Kde je v Česku potřeba dálniční známka?

Každý řidič, který chce užívat placených dálnic a rychlostních komunikací v Česku, se musí prokázat dokladem o zaplacení poplatku. Zmíněným dokladem je dálniční známka, kterou u nás od roku 2020 pořídíte výlučně v elektronické podobě.

Dálniční známka je u nás potřeba při vjezdu na všechny zpoplatněné úseky dálnic a vybraných silnic 1. třídy. Pokud známku koupenou a zaplacenou nemáte, hrozí vám ve správním řízení pokuta až do 100 000 Kč. Na místě vám pak může policista uložit pokutu do výše 5 000 Kč.

Dálniční známka: Cena se pro rok 2023 nemění

Ceny dálničních známek se v roce 2023 nemění. Za roční známku tedy zaplatíte 1500 Kč, třicetidenní známka vás vyjde na 440 korun a ta desetidenní odčerpá z vašeho bankovního konta 310 Kč.

Elektronickou dálniční známku koupíte buď na oficiálním e-shopu edalnice.cz, na pobočkách České pošty a na čerpacích stanicích EuroOil nebo v samoobslužném kiosku.

Samoobslužné kiosky jsou umístěné zejména v příhraničních oblastech před vjezdem na zpoplatněný úsek pozemní komunikace a umožňují pouze bezhotovostní úhrady. Jejich seznam najdete na oficiálních stránkách edalnice.cz.

Dálniční známka: Cena se pro rok 2023 nemění

Jak dálniční známku na rok 2023 koupit?

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak dálniční známku pro rok 2023 koupit, je její pořízení v oficiálním e-shopu. Tam stačí vybrat druh dálniční známky, resp. délku její platnosti, začátek platnosti, zadat údaje o vozidle, zaplatit kartou a máte hotovo.

Pokud nechcete kupovat známku online, stačí navštívit Českou poštu nebo EuroOil. Obsluze nadiktujete potřebné údaje (druh elektronické dálniční známky, stát registrace vozidla, SPZ, počátek platnosti, případně nárok na Eko cenu), zaplatíte a můžete vyrazit na cestu.

O něco komplikovanější je nákup dálniční známky v samoobslužném kiosku

  1. Zvolíte si jazyk, ve kterém chcete nákup provést
  2. Vyberete si druh elektronické dálniční známky
  3. Zadáte SPZ a stát registrace vozidla
  4. Vyberete počátek platnosti elektronické dálniční známky
  5. Případně uplatníte nárok na Eko cenu (vozidla na zemní plyn nebo biometan)
  6. Zaplatíte kartou

Mohlo by vás zajímat: Jak koupit dálniční známku přes internet

Jak dálniční známku na rok 2023 koupit?

Do budoucna budou známky dražší a jednodenní

O zvyšování cen za dálniční známky se hovoří už několik let. Důvodů pro to je hned několik. Dálniční síť je stále delší a ceny stagnují už řadu let. Do budoucna se proto zdražení s největší pravděpodobností nevyhneme.

Další novinkou, se kterou mohou řidiči počítat pravděpodobně už od roku 2024, je zavedení jednodenních dálničních známek po vzoru ostatních členských států v Evropské unii.

Jednodenní dálniční známka by měla být cenově zastropovaná a řidičům ulehčit transit do jednotlivých zemí. V současné době je totiž potřeba nejen u nás, ale třeba i v Rakousku nebo Slovinsku, koupit několikadenní známku, což se mnohdy nevyplatí.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy, eDalnice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články