PRÁCE 🧰

Cena dálniční známky: Na kolik vás vyjde?

11. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každá země má nějakým způsobem zpoplatněné dálnice. Ani Česká republika v tomto ohledu není výjimka. Jaká je cena dálniční známky?

Dálniční známka cena

Články na téma cena dálniční známky:

  1. Dálniční známka cena - právě čtete
  2. Dálniční známka - akce
  3. Dálniční známka pro rok 2023 bude stát pořád stejně
  4. Zdražení dálniční známky

Po zpoplatněných silnicích nejvyšší třídy jezdíme už 26 let. Na začátku roku 2021 došlo k převodu na elektronický systém a tedy k zániku papírových dálničních známek, které se lepily do pravého dolního rohu čelního skla. Nově se tak ověření zaplaceného vjezdu na dálnici sleduje podle státní poznávací značky (registrační značky). Policisté si snadno zjistí, jestli někdo zaplaceno má nebo nemá.

Dálniční kupony lze koupit jak přes internet, tak i třeba v kiosku nebo na České poště. I přes fakt, že byl systém přesunut do elektronického prostředí, neznamená to automaticky, že by kvůli ušetřeným nákladům na tisk, známky zlevnily. Svou cenu si tak drží na stejné úrovni jako v minulosti. Jaká je cena roční, měsíční nebo dálniční známky na 10 dní?

  • cena roční dálniční známky: 1500 korun
  • měsíční: 440 korun
  • desetidenní: 310 korun

Cena dálniční známky v roce 2022 je stejná jako v roce 2021. Výhodu získala pouze auta na alternativní pohon, která si pořídí dálniční známku za poloviční cenu oproti ostatním. Jedná se o vozidla na CNG nebo bioplyn. Naopak vozy jedoucí na LPG musí platit stále plnou cenu.

Kdo je osvobozen od placení za užívání dálnic?

Kromě výše zmíněných podmínek existují automobily, které mohou být plně osvobozeny od placení dálničního poplatku - po dálnicích se tak pohybují zcela zdarma. V současné době jde tedy o elektromobily a plug-in hybridy, které mají speciální SPZ. Ta začíná písmeny EL. Patří sem i historická vozidla, která mají rovněž speciální SPZ. Kromě toho se s osvobozením od placení počítá i u držitelů průkazů ZTP a ZTP/P.

Některé vozy se ale musí předně přihlásit k osvobození a to příslušným formulářem. Jedná se například o vozy, které sice jezdí na elektřinu, ale nemají EL značku anebo auta, která provozují domovy pro handicapované a zajišťují jejich převoz.

Zdroj médií: redakce, vlastní foto.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články