PRÁCE 🧰

Dálniční známka na 1 den

10. 6. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Tři různé možnosti časových úseků, které lze koupit pro využití zpoplatněných úseků českých dálnic. Řadě řidičů ale přichází na mysl, zdali je možné koupit dálniční známku pouze na jeden den?

Jednodenní dálniční známka

Články na téma platnost dálniční známky:

  1. Dálniční známka na 1 den - právě čtete
  2. Dálniční známka platnost
  3. Roční dálniční známka - výhody a cena
  4. Jak zjistit, jestli vám platí roční dálniční známka?
  5. Ověření platnosti dálniční známky - již brzy

V současné době nelze koupit jednodenní dálniční známku, od nového roku elektronickou, ale nejkratší časový úsek, který lze sehnat je 10 dní. Mnoho řidičů napadá otázka, proč tomu tak je? Někteří, kteří jezdí po dálnici jednou za uherský rok, ať už kvůli návštěvě příbuzných nebo lékaře, trochu ohrnují nos nad tím, aby si koupili 10denní známku (310 korun) a raději využívají objízdných tras mimo dálnici, kterými se ale čas na cestách může výrazně prodloužit.

Co na to Ministerstvo dopravy?

Na ministerstvu se samozřejmě touto otázkou zabývali a došli k tomu, že zavedení jednodenního kupónu nebude to pravé ořechové a řidiči by to stejně tak moc nevyužívali, neboť samotná cena tohoto kupónu by musela být podobně vysoká jako ta za 10denní. To znamená, že by to pro někoho nebylo vůbec výhodné. Ostatně je to, jako byste si koupili co každý měsíc - měsíční kupon. To znamená 12 x 440, tedy 5280 korun. Oproti tomu roční dálniční známka stojí pouze 1500 korun. Co se vyplatí jistě poznáte na první pohled sami.

Ještě před pár lety, kdy samozřejmě byly ještě papírové kupony, se koketovalo s tím, že by se dálniční známka "pro sváteční řidiče" zavedla. Jenže její cena by musela být téměř poloviční té současné 10denní - tedy 160 korun. Nižší by nemohla být s ohledem nejen na distribuci, ale také by mohl poklesnout zájem o 10denní a tím pádem by výběr dálničních poplatků zaznamenal citelný propad. To neznamená, že tyto peníze jdou na platy úředníků, ale naopak se investují do silniční infrastruktury, aby si někdo nemyslel. 

Jízda na dálnici s 1denní známkou, jde to?

V současné době elektronického systému sice odpadá distribuce, ale i tak je s tím spojená určitá administrativa a kontrola. A pokud by se náhodou stalo, že by někdo někam jel na jeden den a následně se to neplánovaně protáhlo, musel by ve finále zaplatit mnohem víc, než kdyby koupil 10denní. Takže všechna řešení mají svá pro a proti.

Ani jinde v Evropě

Pokud vás napadá to, jak to vypadá s jednodenní dálniční známkou v zahraničí, pak ani tam moc neuspějete. Ano, sice jakýsi druh "jednodenního" systému existuje, třeba v Polsku. Ale to jen proto, že je zde mýtný systém, to znamená, že řidiči platí pouze v mýtných branách za úseky, které projeli. Nicméně oficiální jednodenní dálniční známku nikde v Evropě neznají a tedy ani neprodávají.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články