PRÁCE 🧰

Platnost dálniční známky

9. 10. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Od začátku roku se v Česku zavedla elektronická dálniční známka. Cena, ani platnost se nezměnila, a tak si pojďme připomenout, jak to je.

Dálniční známka platnost

Články na téma platnost dálniční známky:

  1. Dálniční známka na 1 den
  2. Dálniční známka platnost - právě čtete
  3. Roční dálniční známka - výhody a cena
  4. Jak zjistit, jestli vám platí roční dálniční známka?
  5. Ověření platnosti dálniční známky - již brzy

Každý motorista, který chce využívat české dálnice, musí mít zaplacenou e-známku. Existují ale výjimky, které jsou osvobozené od placení. Na výběr máte z několika možností nákupu a záleží tedy na vás, jak často tyto úseky komunikace využíváte. Samozřejmě tu platí jednoduchá rovnice, čím kratší časový úsek zakoupíte, tím zaplatíte méně. 

Nicméně nevyplatí se koupit například několik desetidenních, když můžete ušetřit výrazně za tu měsíční. Pokud ale jste sváteční řidič, pak se vám samozřejmě ta roční nevyplatí vůbec. Vše tedy záleží opravdu na vašich preferencích a jak často se po dálnicích přesouváte.

Pro pohodlnost můžete dálniční známku objednat přes internet, jen si dobře zkontrolujte zadané údaje a především platnost, kterou skutečně chcete zakoupit. Jediný problém může nastat, pokud známku budete platit přes bankovní převod, v tomto případě musíte čekat i pár dní, než dojde potvrzení o zaplacení a do té doby nemůžete dálnice využívat. Kdo chce mít pak určitou jistotu, může ji koupit přes kamennou prodejnu nebo kiosek. 

Délka platnosti e-známek

V České republice lze zakoupit pouze tři možnosti časových úseků platnosti dálničních známek. Záleží tedy jen na vás jakou si vyberete. Nákup jednodenní známky tedy v našich končinách neplatí.

  • roční - ta platí od data, kdy ji zakoupíte a vyprchá za 365 dní - má tedy klouzavou platnost
  • měsíční
  • 10denní

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články