PRÁCE 🧰

Na konci ledna skončí 850 tisícům řidičů dálniční známka. Týká se to i vás?

25. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Zhruba 850 tisícům českých řidičů přestává na konci ledna platit elektronická dálniční známka. A mnozí o tom možná ani neví. Jak si zkontrolovat, jestli se konec platnosti roční dálniční známky týká také vás?

Jak zjistit, jestli vám platí roční dálniční známka?

Články na téma platnost dálniční známky:

  1. Dálniční známka na 1 den
  2. Dálniční známka platnost
  3. Roční dálniční známka - výhody a cena
  4. Jak zjistit, jestli vám platí roční dálniční známka? - právě čtete
  5. Ověření platnosti dálniční známky

Výhody elektronické dálniční známky

Elektronická dálniční známka přinesla řidičům nespočet výhod. Odpadává nutnost opakovaného lepení a odstraňování viněty na přední sklo a známku řidiči mohou pořídit prakticky v kteroukoliv denní či noční hodinu prostřednictvím tabletu, počítače, notebooku nebo chytrého mobilního telefonu z pohodlí svého domova.

Ti, kteří dávají přednost klasickému postupu, ji mohou pořídit i na čerpacích stanicích, pobočkách České pošty, nebo v samoobslužných kioscích v příhraničních oblastech a v Praze (jejich seznam najdete na konci tohoto článku). K dispozici jsou známky desetidenní (310 Kč), třicetidenní (440 Kč) a roční s klouzavou platností (1 500 Kč). A právě platnost roční dálniční známky skončí s příchodem prvního únorového dne téměř 850 000 řidičů.

Jak zjistit, jestli vám platí roční dálniční známka?

Jak můžu zkontrolovat platnost dálniční známky?

Pokud si nepamatujete, kdy jste roční e-známku pořizovali a jestli se vás výše uvedená informace týká, jednoduše si můžete její platnost ověřit na webu edalnice.cz.

Stačí v části „Ověření platnosti“ uvést SPZ vozidla a stát registrace a systém hned ukáže, zda je známka platná a do kdy.

Náš tip: Upozornění na konec platnosti známky si můžete v systému sami nastavit. Stačí v boxíku „Správa známky“ zadat SPZ vozidla a autorizační kód z potvrzení o úhradě, které jste obdrželi e-mailem při koupi známky.

Jak zjistit, jestli vám platí roční dálniční známka?

S nákupem dálniční známky na rok 2023 neotálejte

Ceny elektronických známek budou pro rok 2023 stejné jako v roce minulém. Do budoucna ale Ministerstvo dopravy plánuje jejich zdražení. Pokud tedy zjistíte, že vaše elektronická dálniční známka již pozbyla platnosti, novou pořídíte online na výše zmíněném webu (případně na prodejních místech viz výše).

V případě, že vám známka končí za měsíc, dva nebo tři, nemusíte s nákupem otálet a riskovat, že na pořízení nové e-známky zapomenete. Její nákup je možný v předstihu až 90 dnů před počátkem platnosti.

Náš tip: Vždy si uschovejte potvrzení o úhradě známky s autorizačním kódem, který je důležitý kvůli případným změnám (např. při změně poznávací značky).

Pokud byste chtěli riskovat jízdu bez platné dálniční známky, v případě namátkové kontroly vám bude na místě hrozit pokuta až od 5 000 Kč. Ve správním řízení pak může sankce dosáhnout až 20 000 Kč.

Zajímavost závěrem: V roce 2022 policie uložila na místě pokutu více než 34 500 provinilcům bez platné dálniční známky!

Zdroj info: CENDIS, SFDI.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články