PRÁCE 🧰

Jak ověřit platnost dálniční známky

22. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pamatujete na léta, kdy se dálniční známka lepila na přední sklo? Tato doba je již pryč a s přechodem na elektronické kupóny se změnila i její platnost. Jak ji ověřit?

Ověření platnosti dálniční známky

Články na téma platnost dálniční známky:

  1. Dálniční známka na 1 den
  2. Dálniční známka platnost
  3. Roční dálniční známka - výhody a cena
  4. Jak zjistit, jestli vám platí roční dálniční známka?
  5. Ověření platnosti dálniční známky - právě čtete

Řada řidičů si ještě několik let po zavedení elektronických dálničních kupónů občas klade otázku, jak to s tou platností vlastně je. Zároveň se ptají, jak je možné platnost dálničního kupónu v praxi zjistit a případně ověřit. Odpověď je možná jednodušší, než se většina řidičů domnívá.

Nevztahuje se jen na daný kalendářní rok

U papírových dálničních kupónů byla doba platnosti striktně vymezena, a to od prosince předcházejícího roku do ledna roku následujícího. Nyní je ale vše jinak. Platnost je stanovena na libovolných 365 dní, a to od data, které si motorista vybere. Dálniční známka se tedy nutně nevztahuje jen na daný kalendářní rok.

Tato změna ale v praxi může vyvolat i několik komplikací. Tou nejčastější je, že motoristé často zapomenou, kdy jim dálniční kupón končí. Ověření platnosti ale není nic těžkého a řidič má v praxi hned několik možností, které může využít.

Tou první je, že systém uživatele sám upozorní. Při objednávce totiž stačí vyplnit, že pár týdnů před koncem platnosti dostanete formou SMS či e-mailu potřebné upozornění. Pak stačí kupón opět koupit a na dálnice se motorista může bez obav zase vydat.

Nejjednodušší je to na oficiálním webu

V praxi jsou ale i další možnosti, jak je možné platnost dálničního kupónu v praxi zkontrolovat. K tomu bude potřeba opět navštívit webové stránky edalnice.cz, konkrétně pak podstránku s názvem „ověření platnosti“. Tam motorista vyplní požadované údaje a systém hned ukáže, do kdy je dálniční známka platná.

Řidičům se v praxi nabízí i několik komerčních webů, které ověření platnosti dálniční známky nabízí. Jejich přínos je ale zanedbatelný a mnohdy je potřeba dávat pozor i na to, jestli není zpoplatněný. Ověření platnosti na webové stránce edalnice.cz je totiž zdarma a není tedy třeba za tento úkon zbytečně platit.

Koupě nové – jaké jsou možnosti

Pokud jste zjistili, že vaše dálniční známka již prošla a čeká vás koupě nové, máte hned několik možností. Ta v praxi nejjednodušší a časově nejméně náročná souvisí s pořízením kupónu přes internet, konkrétně přes e-shop portálu edalnice.cz.

V rámci objednávky na tomto portále řidič vyplní jen několik základních údajů, a to konkrétně stát registrace vozidla, SPZ, pohon, druh známky a počátek platnosti. Následně motorista zadá kontaktní údaje, vše dostatečně zkontroluje a zaplatí kartou či bankovním převodem.

Úřady platbu obdrží a motorista dostane potvrzení, že vše úspěšně zaplatil. Součástí bude i informace o tom, že se již může vydat na české dálnice a nemusí se tak obávat rizika pokuty.

Česká pošta i samoobslužné kiosky

Jestliže vás zajímají jiné možnosti nákupu dálničního kupónu, zbystřete. První z nich je nákup v samoobslužných kioscích, které se nacházejí kupříkladu na hraničních přechodech. Zde ale dejte pozor, kromě těchto kiosků se tam totiž nacházejí i další prodejci, jejichž ceny jsou však v porovnání s těmi klasickými o několik desítek až stovek korun vyšší.

Nákup dálniční známky je však možný také na čerpacích stanicích EuroOil případně se nabízí i možnost nákupu na pobočkách České pošty, kterých je po České republice několik set.

S koupí dálniční známky na další rok každopádně příliš neotálejte. Řidiči mají tendenci tento úkol odkládat, a nakonec na něj kvůli tomu mnohdy i úplně zapomenou. To se však nemusí vyplatit, sankce za absenci dálniční známky na silnicích je totiž vysoká, a v případě správního řízení se může vyšplhat až na hranici 20 tisíc korun. Záležet však bude na rozhodnutí správního orgánu. V případě pokuty na místě je tato peněžitá pokuta maximálně pětitisícová, policejní složky však mnohdy bývají mírnější.

Zdroj info: mdcr.cz.
Zdroj médií: Depositphotos, edalnice.cz.

Podobné články