PRÁCE 🧰

Roční dálniční známka vyjde od března na 2 300 korun. Jak se vyhnout zdražení?

6. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Čeští řidiči se musí v tomto roce připravit na razantní cenové zvýšení ročních dálničních známek. Mírné zlevnění naopak čeká motoristy, kteří raději využívají krátkodobé kupóny.

Roční dálniční známka vyjde na 2 300 Kč. Jak se vyhnout zdražení?

Články na téma dálniční známky pro rok 2024 v ČR:

  1. Dálniční známky v ČR a roce 2024: Info o cenách, platnosti a nákupu
  2. Roční dálniční známka vyjde na 2 300 Kč. Jak se vyhnout zdražení? - právě čtete
  3. Jak na roční dálniční známce ušetřit 800 Kč?
  4. Jednodenní dálniční známka se nevyplatí

Celoroční dálniční kupón v České republice během tohoto roku zdraží o 800 korun, a to od 1. března 2024. Místo nynějších patnácti stovek tak nově vyjde na 2 300 korun. I přes avizované zvyšování ceny ale mohou čeští řidiči využívat tuzemské dálnice i v roce 2024 za letošní ceny, jelikož to umožňuje stanovený prodejní systém.

Jak při nákupu dálniční známky ušetřit?

V praxi je totiž možné odložit platnost roční dálniční zámky až o 30 dnů. Pokud by tedy motorista zakoupil celoroční dálniční vinětu 29. února 2024 a sáhl by po maximální době odložení platnosti, mohl by za cenu dálniční známky v roce 2023 jezdit po tuzemských dálnicích a silnicích 1. třídy až do konce března roku 2025.

Zpozornět by ale měli i motoristé, kterým současný dálniční kupón vyprší až v dubnu 2024. Ti totiž mají možnost si dálniční známku zakoupit s předstihem. Díky tomu může každý řidič poměrně jednoduše ušetřit 800 korun.

Krátkodobé dálniční známky zlevní

Cenové změny se v příštím roce týkají i měsíčních a desetidenních dálničních vinět. Ty totiž nově o pár desítek korun zlevní. Měsíční kupón z 440 na 430 Kč, desetidenní pak z 310 na 270 Kč.

Ministerstvo dopravy navíc přichystalo i zavedení jednodenní dálniční známky. Ta bude ideální třeba pro turisty a zájemce vyjde na 200 korun. Zavedení jednodenní dálniční známky souvisí i s novou evropskou směrnicí, která tuto možnost členským státům Evropské unie nařizuje uvést do praxe maximálně do roku 2030.

Dálniční známky a jejich zdražení v roce 2024
2023od 1.3.2024
Roční1 500 Kč2 300 Kč
Měsíční440 Kč430 Kč
Desetidenní310 Kč270 Kč
Denní-200 Kč

Jak to bude s elektromobily a plug-in hybridy?

Již uvedená evropská směrnice navíc umožňuje odpustit poplatek za používání dálniční sítě bezemisním vozidlům na vodík a elektrický pohon. Pro auta na CNG a bioplyn byla i pro příští rok zachována padesátiprocentní sleva, na změny se však musí přichystat vlastníci plug-in hybridů.

Ti ještě letos nemuseli za využívání dálnic v Česku platit vůbec, od příštího roku se ale této povinnosti už nevyhnou. Konkrétně budou platit 570 Kč ročně.

Jak zdražování komentuje ministerstvo dopravy?

Ministerstvo dopravy představilo zdražování už s dostatečným předstihem. Jde o součást vládního konsolidačního balíčku, jehož cílem je redukce veřejného zadlužení.

Podle ministra Kupky (ODS) není zdražování dálničních kupónů populárním krokem. Reagoval ale na to, že cena ročního dálničního kupónu se v Česku nezvyšovala už od roku 2012, přičemž Národní ekonomická rada vlády navrhovala ještě razantnější cenový skok, a to až na 3 000 korun za rok.

„Slíbili jsme pohnout s dobudováním základní dálniční sítě, a to bez peněz, včetně těch z dálničních známek, nejde. Máme rozestavěno 178 kilometrů dálnic a musíme stavět dál. Náklady jdou z kapes všech daňových poplatníků a je spravedlivé, když se uživatelé dálnic budou na výrazně větším objemu investic podílet více,“ říká Martin Kupka, ministr dopravy.

Od roku 2025 automatická valorizace

Na další změny se musí řidiči v Česku připravit od roku 2025. Cena jednotlivých dálničních kupónu se totiž začne automaticky valorizovat. Zohledněn při tom bude meziroční růst spotřebitelských cen, za kterým stojí Český statistický úřad. Podle přijaté zákonné normy ale může být zohledněn i meziroční pokles cen (deflace) a dalším kritériem může být i změna délky dálnic, které jsou na území České republiky k užívání.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články