PRÁCE 🧰

Cena dálniční známky na rok se zvyšuje! Řidiči mají poslední možnost, jak ušetřit 800 Kč

8. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Cena roční dálniční známky od prvního března citelně vzroste. Stále ale máte ještě několik dnů na to koupit dálniční známku za původní částku. Jak na to?

Jak na roční dálniční známce ušetřit 800 Kč?

Články na téma dálniční známky pro rok 2024 v ČR:

  1. Dálniční známky v ČR a roce 2024: Info o cenách, platnosti a nákupu
  2. Roční dálniční známka vyjde na 2 300 Kč. Jak se vyhnout zdražení?
  3. Jak na roční dálniční známce ušetřit 800 Kč? - právě čtete
  4. Jednodenní dálniční známka se nevyplatí

12 let stejná cena roční dálniční známky

Cena roční dálniční známky se od března vyšplhá na 2 300 Kč, což je oproti původní částce (1 500 Kč) zdražení o závratných 800 Kč. Vláda tento krok obhajuje tím, že se cena známky celých dvanáct let nezměnila.

Za tuto dobu reálná hodnota poplatků kvůli inflaci klesla, ale dálniční síť se naopak rozrostla. Podle posledních statistik máme aktuálně v České republice 1 365 kilometrů dálnic a dalších 118 kilometrů v roce 2024 přibude.

Zkrácená platnost

Změna v ceně dálniční známky do ČR ale není jediná, se kterou musí řidiči letos počítat. V souvislosti s novou cenou došlo také ke změně v nákupu s předstihem. Ještě loni mohli řidiči koupit známku až tři měsíce před začátkem její platnosti, od letoška už je tato lhůta jen měsíc.

V zákoně je uvedeno, že: „Počátek období, na které se hradí časový poplatek, musí následovat nejpozději 30 dnů po provedení úhrady.“ V praxi to tedy znamená, že nižší cenu lze využít pouze pro známky, které začnou platit nejpozději na konci března.

Ještě to stíháte!

Roční dálniční známku za cenu 1 500 Kč můžete pořídit až do 29. února (letos je přestupný rok – pozn. redakce). Po tomto datu už za známku zaplatíte zvýšenou cenu v podobě 2 300 Kč.

Kromě portálu eDalnice.cz lze nově známky koupit i na Portálu dopravy nebo fyzicky na poště či čerpacích stanicích EuroOil. Jednou z možností, jak známku také pořídit, jsou samoobslužné kiosky umístěné v blízkosti hraničních přechodů. Jejich seznam jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků.

Náš tip: Pokud se při nákupu dálniční známky spletete, poradíme, co dělat, abyste nepřišli o peníze.

A jak je to letos s platností? Elektronická roční známka platí vždy jeden rok, tedy dvanáct měsíců od zvoleného začátku platnosti (např. od 1. července 2023 do 30. června 2024). Konec platnosti je vyznačený na účtence (tzn. potvrzení o úhradě časového poplatku).

Od března za roční dálniční známku zaplatíte zmíněných 2 300 Kč. Měsíční dálniční známka vás vyjde na 430 Kč a za desetidenní zaplatíte 270 Kč. Od 1. března bude možné také koupit jednodenní dálniční známku za rovné dvě stovky.

Tato novinka by měla uspokojit potřeby řidičů, kteří jezdí po dálnicích jen občas a měla by také pomoct snížit počet nepoctivců, kteří se vyhýbají placení dálničního poplatku, za což jim ale hrozí nemalé pokuty.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy, eDalnice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články