PRÁCE 🧰

Kontrola povinného ručení bude nově probíhat na dálku

2. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

S novelou zákona o povinném ručení čeká řidiče řada změn. Součástí novely bude kromě jiného i masivní digitalizace, která se postupně propisuje do života jak motoristů, tak pojišťoven, ale v konečném důsledku i policistů. Ti budou nově kontrolovat povinné ručení na dálku.

Policie nově zkontroluje na dálku, jestli máte povinné ručení

Kontrola povinného ručení podle SPZ

Zatímco ještě nedávno policie kontrolovala platnost povinného ručení prostřednictvím předložené zelené karty, kterou jste mohli mít nejen fyzicky u sebe, ale také v digitální podobě (např. jako fotku v mobilu nebo v aplikaci vaší pojišťovny), nově tato povinnost vymizí. Policie totiž začne provádět kontrolu povinného ručení na dálku. Policejní hlídce nově stačí, aby si do systému načetla registrační značku vozidla a pokud se ukáže, že na vůz není sjednáno povinné ručení, musí ho zastavit.

Pojišťovny musí hlásit nové smlouvy online

Aby byla kontrola povinného ručení na dálku proveditelná, pojišťovny mají od letošního roku povinnost hlásit všechny nově uzavřené smlouvy v reálném čase na Českou kancelář pojistitelů (ČKP) nebo je evidovat online v jejím systému. Každá nová smlouva tak bude muset být stejně rychle online propsána do centrálního registru ČKP jako všechny ostatní produkty, které zákazník uzavře přes internet.

Podobný systém jako u kradených aut

A jak vlastně vypadá kontrola povinného ručení dle SPZ v praxi? Policistům bude stačit načíst kamerou ve voze registrační značku auta, které kolem nich třeba projelo. A okamžitě uvidí, zda má uzavřené povinné pojištění, nebo ne. Systém funguje na totožném principu jako třeba ten, který se používá v pátrání po ukradených autech. Jakmile hlídka uvidí v systému kradené auto, okamžitě jeho řidiče zastaví. To samé bude platit i v případech, kdy bude silnice brázdit vozidlo bez povinného ručení.

Co hrozí řidiči za jízdu bez povinného ručení?

Pokud vás policejní hlídka zastaví, protože zjistí, že si povinné ručení neplatíte, může vám udělit pokutu až do výše 3 000 korun. Tím ale sankce za nezaplacení povinného ručení rozhodně nekončí. Za nepojištěné vozidlo můžete následně od České kanceláře pojistitelů dostat pokutu až 40 000 Kč a při způsobené nehodě po vás může ČKP vymáhat až 300 000 Kč!

Zelenou kartu mějte raději v mobilu

I když nově nebude potřeba zelenou kartu vozit v autě fyzicky anebo ji mít alespoň v digitální podobě, vřele doporučujeme, abyste doklad o zaplaceném pojištění (v jakékoliv podobě) u sebe měli. V zahraničí je totiž stále potřeba a hodit se vám bude i v případě dopravní nehody. Stále totiž platí, že pokud viník po nehodě nepředloží zelenou kartu, je nutné na místo volat policii, protože existuje reálné riziko, že vůbec není pojištěn. Platnost povinného ručení sice může řidič ověřit v databázi ČKP, tenhle postup je ale v případě dopravní nehody zbytečně zdlouhavý a komplikovaný.

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články