PRÁCE 🧰

Jak probíhá kontrola povinného ručení online? Máme pro vás praktický návod

5. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Zjistit, jestli má vozidlo povinné ručení, je otázkou několika minut. Kdy vás tahle informace může zajímat? Třeba tehdy, pokud vás někdo nabourá a od nehody ujede nebo ve chvíli, kdy si chcete ověřit, do kdy vám stávající pojistka platí. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na to!

Poradíme, jak na kontrolu povinného ručení dle SPZ a během pár minut

„Mám zaplacené povinné ručení“? Odpoví ČKP

Pokud si potřebujete sami ověřit, jestli jste si sjednali povinné ručení správně a pojistka vám platí, případně, za jak dlouho dříve uzavřené povinné ručení končí, můžete tak učinit nejen u svojí pojišťovny, ale také online pomocí webových stránek České kanceláře pojistitelů. Samotná kontrola povinného ručení dle SPZ vám zabere zhruba tři minuty a návod, jak na to, najdete níže.

Nabourali vás? Obratem si zjistěte, jestli má auto povinné ručení

Závažnější je samozřejmě situace, kdy vás někdo nabourá a od nehody ujede. Ani v tomto případě se samozřejmě nemusíte bát, že byste škodu hradili z vlastní kapsy. Vždy je ale dobré ověřit si, zda má vozidlo viníka povinné ručení a do kdy mu platí. I toto ověříte skrze výše uvedené stránky, kde můžete dokonce i škodu nahlásit.

Náš tip: Pokud viník pojistku nemá, škodu za něj uhradí právě ČKP.

Zjištění povinného ručení ve třech jednoduchých krocích:

  1. Otevřete si stránku České kanceláře pojistitelů
  2. Vyplňte SPZ vozidla
  3. Vepište datum, ke kterému chcete platnost povinného ručení zjistit

Jakmile výše uvedené údaje doplníte, klikněte na tlačítko „hledat“. Pokud kontrola povinné ručení odhalí, dozvíte se obratem také to, jaké značky je vůz dotyčného, jestli jde o osobní vozidlo, u jaké pojišťovny má provozovatel auto pojištěné (včetně kontaktních údajů této pojišťovny) a taky dobu trvání pojištění.

Kontrola povinného ručení neodhalí nic o provozovateli vozidla

Pamatujte, že kvůli GDPR a ochraně osobních údajů vám ČKP ani pojišťovna nesmí sdělit osobní údaje majitele/provozovatele vozidla. Pokud tedy k pojistné události opravdu došlo a viník od nehody ujel, budete muset sami kontaktovat danou pojišťovnu nebo Policii ČR.

Na tomto místě je též potřeba sdělit, že výše uvedený návod vám nepomůže s tím, jak zjistit bezeškodní průběh povinného ručení u vlastního vozidla. Bonusy (případně malusy) má k dispozici vaše pojišťovna, která vám na základě žádosti vystaví písemné potvrzení o době trvání pojištění odpovědnosti a jeho škodném průběhu, které využijete třeba ve chvíli, kdy přecházíte k jiné pojišťovně.

Kontrola povinného ručení dle SPZ byla neúspěšná. Proč?

V případě, kdy v databázi po zadání výše uvedených údajů, nenaleznete žádné informace, může to být způsobeno těmito důvody:

  • vozidlo, jehož SPZ vyhledáváte, nemá povinné ručení uzavřeno
  • znění SPZ není správné a je tedy neplatné
  • údaje jsou teprve v procesu zpracování a nebyly ještě zapsány do databáze ČKP (obvykle to trvá 1 měsíc od nahlášení nového povinného ručení)

V takovém případě se obraťte na svou vlastní pojišťovnu anebo přímo na Českou kancelář pojistitelů, která vás bude informovat o dalším postupu.

  Porovnat nabídky povinného ručení

Zdroj info: ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články