PRÁCE 🧰

Jak ověřit platnost povinného ručení online během několika mála minut

1. 5. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Platit si pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (lidově nazývané též povinné ručení), je zákonnou povinností každého vlastníka nebo provozovatele motorového vozidla. Jak ověřit jeho platnost? Klidně online a během několika mála minut!

Poradíme, jak jednoduše ověřit platnost povinného ručení

Kdy se vám můžou údaje o platnosti povinného ručení hodit?

Mít u vozidla sjednané povinné ručení, je zákonnou povinností a nezbytnou podmínkou k tomu, aby vozidlo mohlo být provozováno na veřejných komunikacích. Povinné ručení totiž kryje škody způsobené provozem vozidla ostatním účastníkům silničního provozu a chrání tak pojištěného (=pojistníka) před možným nepříznivým finančním dopadem nároků poškozené strany.

Platnost povinného ručení budete chtít pravděpodobně ověřit ve dvou situacích. Tou první je situace, kdy máte povinné ručení sjednané, ale nepamatujete si, kdy vám pojistka končí. V takovém případě můžete nahlédnout do zelené karty nebo zavolat přímo do pojišťovny, u níž jste si povinné ručení sjednali. Jeho platnost ovšem můžete ověřit také online stejně jako v druhém případě.

Ten je poněkud komplikovanější a týká se situace, kdy vás na silnici nabourají, a viník nehody ujede. Pokud jste si stihli zapamatovat nebo zapsat jeho poznávací značku, můžete platnost povinného ručení ověřit online skrze oficiální stránky České kanceláře pojistitelů. Pokud si viník nehody pojistku platí, škoda bude uhrazena jeho pojišťovnou. V opačném případě ji za nezodpovědného řidiče uhradí Česká kancelář pojistitelů ze speciálního garančního fondu, který pro tyto účely speciálně zřizuje.

Jak ověřit platnost povinného ručení ve 3 jednoduchých krocích:

  1. Otevřete si webovou stránku https://ic.ckp.cz/.
  2. Do formuláře zadejte SPZ vozidla škůdce (bez mezer) a datum, k němuž chcete zjistit platnost povinného ručení.
  3. Poté potvrďte, že nejste robot a klikněte na tlačítko „hledat“, případně „vyprázdnit“, pokud jste se při zadávání výše uvedených údajů spletli a chcete je opravit.

Platnost povinného ručení ověříte online, majitele vozu ale nezjistíte

Pokud má provozovatel nebo majitel povinné ručení sjednané, z databáze České kanceláře pojistitelů zjistíte informace o:

  • Druhu vozidla,
  • tovární značce,
  • pojišťovně, u níž má provozovatel vozidla pojištění sjednané.
Měli byste vědět: Pokud byste požadovali sdělit další údaje po pojišťovně viníka, pamatujte, že pojišťovna vám z důvodu nařízení GDPR a ochrany osobních údajů tyto údaje sdělit nemůže. Pro další řešení pojistné události bude proto nutné kontaktovat právě buď danou pojišťovnu, nebo Policii ČR, které je pojišťovna povinna osobní údaje řidiče sdělit.

Co když potřebné informace v databázi nedohledáte?

V případě, kdy v databázi po zadání výše uvedených údajů, nenaleznete žádné informace, může to být způsobeno jedním z následujících důvodů:

  • vozidlo, jehož SPZ vyhledáváte, nemá povinné ručení uzavřeno
  • znění SPZ není správné a je tedy neplatné
  • údaje jsou teprve v procesu zpracování a nebyly ještě zapsány do databáze ČKP (obvykle to trvá 1 měsíc od nahlášení nového povinného ručení)
Mohlo by vás zajímat: Od kdy platí povinné ručení? Jakmile pojistné zaplatíte kartou nebo bankovním převodem, pojišťovna vám po připsání prostředků na účet obratem zašle zelenou kartu. V tuto chvíli je vaše povinné ručení platné a vy můžete bez obav vyrazit na cesty.

Co když zjistíte, že máte propadlé povinné ručení?

Povinné ručení se většinou sjednává na dobu neurčitou a pojistným obdobím je v tomto případě jeden rok. To samozřejmě za předpokladu, že pojišťovně nepošlete v dostatečné lhůtě výpověď, kterou stávající pojistku vypovíte. Pokud byste ale na platbu pojistného zapomněli a ignorovali upomínky pojišťovny, může se stát, že vám povinné ručení „propadne“.

První upomínka bývá většinou zdarma. Jakmile pojistné zaplatíte, povinné ručení vám dále běží. Opakované výzvy jsou většinou již zpoplatněné. Pokud byste je ignorovali, hrozí vám při silniční kontrole pokuta až do 3 000 Kč (ve správním řízení až 50 000 Kč) a další sankce od ČKP, o kterých jsme se zmínili v jednom z předchozích článků. Proto je dobré platnost povinného ručení průběžně kontrolovat a nenechávat platbu pojistného na poslední chvíli.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články