PRÁCE 🧰

Výhody a cena měsíční dálniční známky

8. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dálniční známky jsou v České republice zavedeny již od roku 1995. Aktuálně existují tři varianty dálničních známek. 10 denní, měsíční a roční. My se dnes podíváme na pořizovací cenu a výhody 30 denní dálniční známky.

Měsíční dálniční známka - výhody a cena

V roce 2021 jsme se museli rozloučit s klasickými fyzickými dálničními známkami a na scénu přišly dálniční známky elektronické. Měsíční dálniční známku lze jednoduše zakoupit přes oficiální státní eshop s dálničními známkami. Na desktopovém zobrazení se vám vpravo nahoře zobrazí tlačítko „koupit známku“ (pokud kupujete známku přes mobilní telefon, je nutné sjet níž a vybrat dálniční známku podle délky trvání.

Do kolonky SPZ uveďte svou registrační značku bez mezer a pomlček jednoduše ve formátu například „1TT1234“. Pro kontrolu pak zadejte do druhé kolonky svou SPZ znovu. Bylo to zavedeno především kvůli tomu, že zákazníci často zadali špatnou SPZ, či udělali někde překlep (tato skutečnost se dnes již řeší s podporou telefonicky).

V kalendáři vyberte datum platnosti dálniční známky. Nejlépe v den, kdy vyjedete na dálnici.

V případě, že je váš vůz poháněn na biometan, nebo zemní plyn (CNG), můžete zde zaškrtnout možnost „Vozidlo je poháněné zemním plynem, nebo biometanem“. Díky tomu získáte slevu a za dálniční známku (měsíční, roční i 10 denní) zaplatíte méně, než automobily na běžný pohon. Pokud vlastníte automobil s pohonem na LPG máme pro vás špatnou zprávu - za dálniční známku zaplatíte stejně jako auta na benzin či naftu

Poté přejdete k výběru známky - desetidenní, měsíční a roční.

Po výběru známky pak zadáte svou emailovou adresu, poté pro kontrolu ještě jednou. Zde vám poté přijde potvrzení platby. Obecně se doporučuje zaškrtnout políčko „Chci obdržet upozornění před ukončením platnosti“ a nebo „Zaslat upozornění také formou SMS“.

Předposledním krokem je platba. Zaplatit můžete buď online ihned nebo bankovním převodem. Nakonec jen zaškrtnete políčko - souhlasím s podmínkami a dálniční známku zaplatíte.

Měsíční dálniční známka - cena

Dálniční známku lze koupit buď online nebo také na pobočkách České pošty, či na čerpacích stanicích EuroOil. Zde můžete zaplatit dálniční známku také hotově, či fyzickou platební kartou. Existují také samoobslužné kiosky, které najdete na dálnicích u hranic a v centru Prahy. Cena elektronické měsíční dálniční známky je pevně daná cenovkou 440 korun. Zvýhodněná eko cena (pro automobily na CNG nebo biometan) pak činí 220 korun.

Za dálniční známku nemusí platit držitelé ZTP nebo ZPT/P průkazů, vozidla na veteránských SPZ, elektromobily, hybridy, vozidla na vodík (SPZ musí začínat EL).

Zdroj info: edalnice, cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články