PRÁCE 🧰

Kdo a jak kontroluje dálničních známky

25. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na českých dálnicích se motoristé neobejdou bez potřebného elektronického kupónu. Víte ale, kdo a jak v praxi provádí kontrolu jeho platnosti?

Dálniční známky v praxi

Už léta má kontrolu dálničních známek v praxi na starosti Policie České republiky a Celní správa. Nic na tom nezměnila ani nedávná revoluce, během které došlo k výměně dřívějších dálničních papírových kupónů, jež se lepily na přední sklo automobilu. Ty nahradily elektronické dálniční známky.

Díky elektronizaci systému se odhalení případných neplatičů stalo mnohem snadnější. Vozy Police a Celní správy jsou totiž pro účely kontroly vybaveny speciálními zařízeními a přístupem ke kontrolním branám. Ačkoliv by se možná zdálo, že počet hříšníků bude po elektronizaci vyšší, opak je pravdu. Kontroly totiž odhalují mnohem méně provinění než dřív.

Neplatičů ubylo

Odborníci tak spekulují nad tím, co za tímto fenoménem stojí. Nejčastější možnou odpovědí je, že řidiči o této snadné kontrole vědí. Uvědomují si, že riziko odhalení je velké, a proto bez potřebného kupónu na dálniční úseky ani nevjíždí.

Druhý důvod souvisí s dostupností. V dnešní době totiž platí, že dálniční známku si může každý jednoduše koupit přes internet. Stačí telefon s internetem, pár kliknutí, zaplacení a je hotovo. Pokud člověk přístup k internetu nemá, je možné elektronickou dálniční známkou zakoupit i na pobočkách České posty, na čerpacích stanicích EuroOil, anebo také v u samoobslužných kiosků, jež se nacházejí v blízkosti hraničních přechodů.

Na českých dálnicích se nachází celkem 32 míst se stacionárními kamerami, které jsou připevněné na ocelových rámech. Stojí za nimi společnost Kapsch a jedná se o původní mýtné brány, ke kterým mají policisté a celníci přístup. Pokud tyto kamery zaznamenají průjezd řidiče bez potřebného kupónu, dálniční hlídka je o tom hned informována a za hříšníkem během chvíle vyráží.

Pozor na 32 stacionárních kamer

Stacionární kamery ale nejsou jedinou možností, jak policejní složky a Celní správa mohou kontrolu platnosti dálniční známky v dnešní době zajišťovat. Ta další souvisí i s pravidelným hlídáním. Policie České republiky a Celní správa se čas od času na dálniční známky zaměřuje. Vozidla stojí nejčastěji poblíž dálničních exitů a posádka má k dispozici vlastní mobilní kameru, jež je propojená s tabletem.

Dálnici sleduje a kontroluje SPZ projíždějících vozidel. Pokud dojde k detekci státní poznávací značky, u které nedošlo ke koupi dálniční známky, hlídka dostane potřebný signál a během několika okamžiků vyráží za řidičem.

Pokud nevíte, jestli a případně kdy došlo z vaší strany ke koupi dálniční známky, měli byste tuto informaci ověřit. K dispozici je vám webová stránka edalnice.cz, kde je možné platnost současné dálniční známky po vložení státní poznávací značky vozidla jednoduše a zadarmo ověřit.

Při pohledu do legislativy je zřejmé, že jízda bez dálniční známky se nemusí vyplatit. Příslušníci Policie České republiky či Celní správy totiž mohou za její absenci udělit na místě pokutu až do výše 5 tisíc korun. Pokud by se celá záležitost dostala až do správního řízení, mohla by se peněžitá sankce vyšplhat dokonce až na 20 tisíc korun. Jestliže by se řidič rozhodl bez nároku podat oznámení o osvobození od dálničních poplatků, mohla by se pokuta vyšplhat dokonce až na 100 tisíc korun.

Vzhledem k aktuálním cenám dálničních kupónů na území České republiky je tak zřejmé, že takové riziko se i vzhledem k masivním a snadným kontrolám nevyplácí. Vždy je tedy lepší a následně mnohdy i levnější si dálniční známku skutečně pořídit. Od března letošního roku jsou navíc k dispozici i jednodenní dálniční známky, která zájemce vyjde jen na 200 korun. V případě desetidenního kupónu se cena zvyšuje na 270 korun, u měsíčního je to 430 korun a jestliže se jedná o roční kupón, je cenovka aktuálně stanovena na 2 300 korun.

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články