PRÁCE 🧰

Jak a kam nalepit dálniční známku (a jak ji odstranit)

17. 2. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zatímco jsme si v Česku nalepili dálniční známku naposledy loni, v jiných zemích Evropy stále ty papírové platí. Víte, jak ji správně nalepit nebo vyměnit, aby později šly snadno dolů?

Jak nalepit dálniční známku

V Česku nám letošním rokem skončilo nekonečné rozčilování se nad tím, jak dostat dolu starou známku, která drží na skle jak přísavka, protože ty papírové nám nahradil elektronický systém. Avšak pokud byste se někdy vydali například do Rakouska, tak tam budete potřebovat koupit papírovou a následně ji správně nalepit na přední sklo. Ale zároveň tak, aby vám šla snadno sundat, až vyprší.

Kam nalepit dálniční známku?

Když nebudete mít po ruce náš článek a nebudete vědět, kam ji nalepit, stačí se podívat na rubovou stranu, kde je přesný návod. Nicméně například tu rakouskou známku musíte vždy a jedině nalepit buď do levého horního rohu předního skla nebo do středu pod zpětné zrcátko, aby byla vidět a systém ji snadno mohl přečíst.

Pokud byste známku měli blbě nalepenou, můžete dostat pokutu, která jak je známo není v Rakousku zrovna nízká. V případě pokuty na místě je to 120 euro, ve správním řízení až 3 000 euro. Ta švýcarská se lepí na stejné místo jako rakouská. Slovinskou známku můžete nalepit případně i do levého dolního rohu.

Triky, jak ji snadno sundat

Protože známka byla odjakživa dělaná tak, aby na svém místě vydržela, ať je mínus 30 nebo naopak na ni praží přímé slunce a teplota tak dosahuje až k vysokým hodnotám 40 stupňů. Byla teda opatřena kvalitním lepidlem a perforováním. Jakmile jste ji jednou nalepili, bylo těžké svůj pokus nějak opravit - obzvlášť, pokud jste ji na sklo přilepili nahned a na fest.

Při sundání asi jako první lidé volí to co je takříkajíc po ruce, a to tedy své nehty. V takovém případě, zejména dámy, mohou o své pěstěné skvosty snadno a rychle přijít. Jako náhradní varianta je hojně využívaná karta nebo škrabka na led. Ale těmi zas hrozí, zejména tou škrabkou, že si nenávratně sklo poškrábete.

Stačí si vše usnadnit a koupit si například speciální škrabku na dálniční známky (koupíte od 60 korun), kterou snadno koupíte na čerpací stanici. S ní je práce hotová do 15 vteřin. Náhradní variantou může být i škrabka na sklokeramické desky - pokud jednu takovou doma v kuchyni máte.

Někteří lidé radí použít i fén, ale v tomto případě je nutné mít zásuvku, kam jej zapojíte. Stačí ale foukat několik minut horký vzduch na známku a i to nejpevnější lepidlo jednou povolí. Pokud budete dostatečně vytrvalí, sundáte známku celou bez nevzhledných stop na skle.

Ale nemusíte se bát ani případů, kdy na skle zůstanou stopy. Ty lze snadno odstranit buď technickým benzínem nebo odmašťovačem. Je vhodné pak celé sklo vyčistit k tomu určeným přípravkem nebo případně klasickou okenou.

Zdroj médií: Depositphotos.com.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články