PRÁCE 🧰

Dálniční známka pro elektromobil a hybrid

5. 4. 2022 1 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Vše o hybridech Základní info k elektromobilům Základní info k hybridům

Vlastnictví elektromobilů a hybridních vozidel má několik výhod. Mezi ně patří i osvobození od placení dálnice v Česku. Co vše je pro to nutné mít a jak to zařídit?

Dálniční známka pro elektromobil a hybrid

Evropská unie tlačí na snížení emisí a tím i v budoucnu zákaz spalováků. To nemusí být ale zcela jednoduchý přerod a doufejme, že se to jen tak nestane. Nicméně řada lidí už dobrovolně sáhla po vozech na alternativní pohon. Ostatně díky takovému autu celkem ušetří, neb s ohlédnutím k současným cenám za palivo, kdy se nafta pohybuje přes 50 korun za litr, je v jízdě na elektřinu prostě citelný rozdíl. Kdo nechce překlenout ze spalováku hned na elektromobil, volí kompromis cestou hybridů a plug-in hybridů.

Jak bylo řečeno, vlastnictví takových vozů má řadu výhod. Jednou z nich je například parkování na modrých zónách v Praze zadarmo. Tím lákavějším plusem je ale možnost osvobození od placení použití dálnic. Zavedením elektronických dálničních známek v loňském roce se přispělo i k výrazným úlevám řadě majitelů vozidel. A platí tedy následující:

  • vozidlo s SPZ "EL" je automaticky osvobozeno od placení dálničního poplatku - týká se všech elektrických, vodíkových, hybridních nebo plug-in hybridních aut, které mají hodnoty emisí CO2 do 50 g/km
  • vozidlo bez speciální značky "EL" může být rovněž osvobozeno od poplatku, ale musí podat žádost o osvobození, jediná podmínka je splňovat emisní limit (hybrid, vodík, elektro)

Žádost o osvobození je jednoduchá, stačí jít na stránky e-Dálnice, kde si vyhledáte oznámení, které potřebujete. To vyplníte a následně zašlete na adresu Státního fondu dopravní infrastruktury. Pokud nechcete posílat poštou, lze využít možnost datové schránky - pokud ji vlastníte - nebo žádost poslat v elektronické podobě.

Zdroj info: eDalnice.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Vlastimil Urban, 19. 2. 2024 16:41
Proč jsou dálníční známky levnější pro elektromobily? Co to je za spravedlnost?

Podobné články