PRÁCE 🧰

ABRP - znáte nejlepší aplikaci pro plánování cest elektromobilem?

24. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Cestování elektromobilem Aplikace pro elektrovozy

Cestování elektrickým autem má svá specifika. Člověk se při jízdě na delší vzdálenost musí trochu přizpůsobit a naplánovat si nabíjení. S tím ale umí skvěle pomoci ABRP.

ABRP - znáte nejlepší aplikaci pro plánování cest elektromobilem?

A Better Route Planner

Pod zkratkou ABRP se skrývá „A Better Routeplanner“. Jestli ovládáte angličtinu, tak už asi tušíte, odkud vítr vane. Podobných aplikací/webů je celá řada, ale právě ABRP minimálně podle našich zkušeností vychází jako nejpřesnější a nejlepší.

Služba je dostupná přes webové rozhraní, ale i jako samostatná aplikace pro Android či iOS. Podporuje uživatelské účty a můžete si i zaplatit za prémiovou verzi. Ta se od té neplacené liší tím, že umí zohlednit i počasí a jeho vliv na spotřebu, ukládá historii jízd, umožňuje přepínat mezi vícero elektromobily, disponuje aktuálními dopravními daty a umí i Apple CarPlay a Android Auto. Cena je v takovém případě buď 1 450 korun za rok, nebo 139 korun měsíčně. Pro občasné jízdy však plně dostačuje i základní varianta.

ABRP chce vědět všechno

A proč je ABRP route planner tak skvělá? Zohledňuje totiž velké množství faktorů. Tím nejdůležitějším je samozřejmě model elektromobilu, od čehož se odvíjí i parametry jako spotřeba a kapacita baterie. Dále je možné zadat i úroveň nabití akumulátoru, s jakou vůz vyjíždí a pak také jeho degradaci, respektive opotřebení. Aby bylo možné skutečně co nejpřesněji naplánovat trasu, zadává se i zatížení auta a jeho teplota (což je podstatné, pokud je třeba ve vytápěné garáži a ne venku). Dá se nastavit i preference určitých sítí nabíječek a je tu i možnost upřednostnit delší zastávky na dobití při snížení jejich počtu. Právě díky tomu, že aplikace zná množství faktorů, které ovlivní jak spotřebu, tak i nabíjení, může velmi přesně naplánovat trasu, případně ji v reálném čase upravovat.

ABRP - nastavení aplikace

Výpočet trasy pak počítá i s výškovým profilem a pakliže třeba vzdálenost mezi dvěma nabíječkami je příliš velká, ukáže se na mapě úsek oranžově, aby bylo jasné, že tam řidič musí jet pomaleji, aby spotřebu srazil.

Jak přesné je ABRP?

Zkušenosti nejen naše, ale i ostatních uživatelů aplikace A Better Route Planner, jsou vesměs pozitivní. Přesnost lze zhodnotit velmi jednoduše - stačí porovnat predikci s realitou. Liší se většinou v řádu jednotek procent, maximum, které jsme zaznamenali, bylo 7 %, dost často se algoritmus trefí skoro přesně, maximálně s odchylkou 2-3 %. Což je pro potřeby běžného majitele elektromobilu více než dostatečné.

ABRP

Zkuste Chorvatsko!

Díky tomu, že je ABRP velmi přesný software, který poskytuje data blížící se realitě s velmi malou odchylkou, si můžete klidně vyzkoušet, jak rychle byste s kterým elektromobilem dojeli do nějaké destinace. Nabízí se třeba obligátní Praha-Brno, eventuálně rovnou nějaká dovolenková destinace, třeba chorvatský Split. Je tak hezky vidět, že třeba s Teslou se tam dostanete se třemi zastávkami na dobití, kterými strávíte lehce přes hodinku, ale s elektrickou dodávkou od Citroenu už zabere dobíjení víc jak polovinu času.

ABRP - elektromobilem do Chorvatska

Zdroj info: ABRP, autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos, ABRP.

Podobné články