PRÁCE 🧰

Aplikace PlugShare: Mapy pro elektromobilisty

11. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Cestování elektromobilem Aplikace pro elektrovozy

Elektromobilita, ačkoliv se to možná někdy nezdá, je zatím v začátcích. A ještě kdysi dávno, v opravdu dřevních dobách, vznikla aplikace PlugShare, která byla v podstatě s trochou nadsázky v určitém směru Airbnb pro auta na baterky.

PlugShare - mapy pro nabíjení elektromobilu

Články na téma aplikace pro elektromobilisty:

  1. PlugShare - mapy pro nabíjení elektromobilu - právě čtete
  2. Co je služba PlugSurfing a jak funguje?
  3. A Better Route Planner
  4. Elektromobilem k moři s kartou Powerpass
  5. S nabíjecí kartou Plugsurfing v zahraničí

Komunitní aplikace

Jsou aplikace komerční a pak jsou aplikace, které tvoří primárně komunita sama pro sebe. Majitelé elektromobilů jsou dost v menšině, takže není úplně divu, že mají tendence se různě sdružovat. I když je v současné době ve vlastnictví největšího provozovatele nabíječek v USA, kterým je firma EVgo, velká část stanic, původní myšlenka PlugShare se ale nevytratila. S trochou nadsázky by se aplikace dala označit za svého druhu sociální síť. Především je to ale velmi dobrý pomocník, když potřebujete nabíjet.

Komunitní aplikace

K čemu je PlugShare?

Když se podíváte na web nebo do appky v telefonu, tak zjistíte, že vše se točí víceméně jen kolem mapy. A to mapy poseté nabíjecími stanicemi, které tam mají každá svůj profil. V něm se dozvíte, jaké jsou u dané nabíječky k dispozici konektory a případně i zkušenosti těch, co na daném místě nabíjeli před vámi. To je docela důležitý prvek, protože může včas varovat třeba před nefunkčním konektorem, který zrovna vy potřebujete.

K čemu je PlugShare

Přesně to, co potřebuju!

Perfektní jsou i filtry, umožňující odfiltrovat nabíječky, které vás nezajímají. Jestli to teda máte jako já a nabíjení spojíte s toaletou, eventuálně občerstvením, můžete si vyfiltrovat všechny nabíjecí stanice, kde si můžete odskočit a následně si koupit něco k snědku. Ti, kteří s sebou vozí notebook, ocení možná WiFi, aby mohli při nabíjení pracovat. Většina rychlejších nabíječek (50 kW a více – na mapě označeny oranžovou ikonkou) má i fotku, takže se můžete podívat na to, jak to na místě vypadá.

Další možnosti

Jak už jsem naznačil na začátku, tak PlugShare stojí na komunitě. Po registraci si můžete zadat, jaký elektromobil vlastníte, takže se vám budou automaticky zobrazovat jen vhodné nabíjecí stanice. Když objevíte novou nabíječku, můžete ji samozřejmě do systému zanést, k těm stávajícím můžete psát komentáře, přidávat fotografie a podobně. Dokonce můžete poskytnout i svůj wallbox nebo zásuvku ostatním elektromobilistům. Jednotlivým členům komunity můžete i napsat zprávu. PlugShare je k dispozici pro Android i iOS a k vybranému nabíjecímu místu se můžete rovnou nechat navést navigací. V USA a Kanadě je dokonce už možné nabíjení i přes PlugShare platit, u nás tato funkce zatím k dispozici není.

Zdroj info: PlugShare.
Zdroj médií: Depositphotos, PlugShare.

Podobné články