PRÁCE 🧰

Mapa dobíjecích stanic pro elektromobily

6. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o nabíjecích stanicích Kde se nachází dobíjecí stanice

Velmi často při testech elektromobilů řešíme, kde je budeme dobíjet. Zejména v případě, že k autu dostaneme i dobíjecí čip, který platí jen na určitých dobíjecích stanicích.

Mapa nabíjecích stanic pro elektromobily

Články na téma dobíjecí stanice elektromobilů:

  1. Dotace na nabíječku
  2. Mapa nabíjecích stanic pro elektromobily - právě čtete

Bohužel musíme začít hned zkraje špatnou zprávou - univerzální a stoprocentní řešení v tuhle chvíli v ČR neexistuje. Není žádná aplikace, kterou byste si stáhli do telefonu a ukázala vám všechny nabíjecí stanice všech poskytovatelů této služby. Není ale vše ztraceno!

Google Mapy

Ať už přes aplikaci, nebo přes webovou stránku otevřenou v prohlížeči, Google zná velkou většinu dobíjecích stanic a umí je najít. Stačí si najít požadovanou oblast a zadat do vyhledávání "dobíjecí stanice", eventuálně hledání omezit na konkrétního poskytovatele a napsat třeba "dobíjecí stanice čez". Google vám je přehledně zobrazí, je možné rovnou zadat navigaci k dané nabíječce ve výpisu je vidět i jaké konektory na daném místě najdete, u některých poskytovatelů (např. E.ON) pak uvidíte i aktuální obsazenost.

Google Mapy hledání nabíjecí stanice

Nabijto.cz

Zatím asi nejlepší web s nabíjecími stanicemi pro území České republiky. Lze v něm vcelku dobře filtrovat podle konektorů i poskytovatelů, dokonce umí ukázat nabíječky, které jsou zdarma. Stačí si najít konkrétní nabíjecí bod a pak si ho zobrazit na Mapy.cz, případně na Google Mapách a nechat se k němu navigovat. Jednoduché, prosté a funkční.

nabijto.cz mapa nabíjecích stanic

EV Mapa

Opět vcelku dobré řešení, podobné nabijto.cz. Umožňuje filtrovat dle konektoru, přidávat nabíjecí místa a pokrývá nejen ČR, ale částečně i Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Polsko. Mezi elektromobilisty je EV Mapa docela populární. Neumožňuje ale filtrovat dle poskytovatele.

EVmapa

A Better Routeplanner

Jak přes web, ale i přes appku do telefonu (najdete ji pod zkratkou ABRP) poskytne kompletní trasu i s nabíjením a časy nabíjení, pokud se chystáte elektromobilem třeba do Chorvatska. Nastavíte si, jaké máte auto, jak moc nabité bude, až budete vyjíždět, zadáte kam a po chvíli počítaní appka "vyflusne" trasu. Zapnete navigaci a svištíte. Umí upozornit i na potřebu omezit rychlost kvůli snížení spotřeby, pokud to bude "na knop". Uvidíte, s jakou předpokládanou hodnotou přijedete k nabíjecí stanici a jak moc máte baterku dobít. Dokonce se dozvíte i to, kolik času na které nabíječce plus mínus strávíte.

Lze preferovat určité poskytovatele a počítá se i s tím, že máte už akumulátor třeba trochu opotřebovaný. I díky tomu je tahle aplikace poměrně dost přesná, na delších cestách se ale začnou hodnoty malinko rozcházet, takže je lepší třeba při zastávce na nabíjení vše přeplánovat, což je otázka několika vteřin.

ABRP

Zdroj médií: Depositphotos, Redakce.

Podobné články