PRÁCE 🧰

Cena nabíjení elektromobilu: Který se komu vyplatí?

10. 5. 2021 2 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Nabíjení elektrických aut

Cena provozu elektromobilu závisí do značné míry na tom, kde člověk nabíjí. Od toho se odvíjí náklady na kilometr, které mohou hravě vystoupat nad náklady, které by měl majitel s ekvivalentním spalovákem.

Je to asi rok a půl, co jsem měl elektromobil půjčený. Byl to jeden z těch větších a popravdě malinko užranějších. Tehdy byla také tuším čerstvě otevřená rychlonabíjecí stanice ve Vystrkově, která umí dobíjet výkonem 175 kW. Chtěl jsem ji vyzkoušet, nemaje tušení, do jaké pasti v tu chvíli lezu.

Připojil jsem k nabíječce vůz a už nevím, jak to tehdy přesně bylo, ale tuším, že po nabití na zhruba 90 % jsem auto odpojil. Potom jsem samozřejmě zkontroloval, kolik mi tohle nabíjení strhlo z karty. Těch zhruba 60 kWh mě vyšlo na tuším skoro přesně tisícovku.

Ano, blbec jsem jednoznačně já - nezjistil jsem si dopředu cenu a nepřemýšlel jsem u toho. Doma bych nabil to samé za zhruba 300 korun. Mimochodem, těch 60 kWh vystačí na zhruba 250 kilometrů. Což odpovídá nákladům kolem 4 korun na kilometr. Pokud bychom to přepočítali na spotřebu benzínu, tak je to ekvivalent spotřeby asi 12 litrů na sto.

Nabíjecí tarify ČEZ

Samozřejmě, ne vždy je to takové drama. Nabíjení na veřejných dobíjecích stanicích lze realizovat i daleko levněji. Nejrozšířenější síť nabíjecích stanic patří ČEZu. Ten má tarify, něco podobného, jako byly dříve tarify mobilní.

Dobíjecí tarify ČEZ

Jak vidno, tak bohužel ČEZ neumožňuje neomezený odběr, což má svou logiku - některé elektromobily mají klasickou zásuvku. A dokážeme si velmi dobře představit, že vynalézaví Češi by byli schopni provozovat z elektromobilu celou domácnost. Z toho důvodu by byl pravděpodobně tak drahý, že by se nevyplatil vůbec nikomu. Nejvýhodnější pro běžný provoz je asi tarif Obchodní cestující. Pokud bude člověk nabíjet doma a jen mimořádně u nabíjecí stanice, vystačí si s "Pay as you go".

Nabíjecí tarfiy E.ON.

Jednodušší tarifikaci má E.ON. Tam je to prostě jasně dané a stačí se zaregistrovat. 6 korun za kWh není zas tak strašné, potěší i cena ultrarychlého dobíjení (výkonem nad 50 kW). V případě, že člověk spěchá, těch 9 korun za kilowattu se dá zkousnout.

Dobíjecí tarify E.ON

Drahé Ionity

Velmi jednoduchou cenovou politiku má Ionity. V zemích, kde se platí eurem vyjde kilowatthodina na 0,79 eur. U nás je to 21 korun. Což je popravdě dost drahé. Zvýhodnění mají majitelé elektromobilů Kia, Hyundai, koncernu Volkswagen, Daimler a BMW. Ty ostatně za Ionity stojí. Cena pro majitele těchto elektromobilů se pohybuje kolem 7 až 8 korun za kWh.

Dobíjecí tarify PRE

Patrně nejvýhodnější tarify. Bohužel ale, stojany PRE nejsou k vidění tak často, jako třeba ČEZ. Minuty stání na nabíjecí stanici nad limit si člověk zaplatí, ale není to žádné drama. Má to třeba i zmíněný ČEZ, ale pro zjednodušení to neuvádíme, protože většinou se člověk na nabíječce stejně moc dlouho nezdrží. Pokud jste zákazníky PRE, dostanete ještě slevu. Ceny jsou poměrně příznivé.

Dobíjecí tarify PRE

Zdroj médií: ČEZ, E.ON, PRE, Pxhere.
Ladislav Semerad, 1. 8. 2021 15:43
a článek nad ním uvádí výměnu použitých baterií v hodnotě jako nové auto. S tím nemůže nikdo uspět. Jenom Grétka.
Johny Johnovič, 12. 5. 2021 17:00
Na 60kWh musíte ujet 400km. 15kWh/100km je běžná spotřeba.

Podobné články