PRÁCE 🧰

Dacia představila nejlevnější elektromobil na současném trhu

16. 10. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Elektromobily jsou možná svým způsobem fajn, ale jejich většímu rozšíření zatím brání poměrně vysoké cenovky. Dacia se rozhodla s tím něco udělat a představila Spring Electric.

Na začátek tedy to nejdůležitější - cena. Vůz bude příští rok uveden na trh a začínat bude na 15 tisících eurech, což je necelých 410 tisíc korun. To je skutečně velmi, velmi lákavá nabídka, která může ohrozit zejména pozice levnějších elektromobilů jako je třeba Nissan Leaf.

Dostupné budou tři verze. Klasická osobní, Cargo a pak speciální, pro potřeby carsharingu. Zejména varianta pro sdílenou elektromobilitu se od Dacie jeví jako velice chytrý a promyšlený tah. Tyto vozy totiž sem tam utrpí nějaký šrám v provozu a automobilka, jejíž servis patří mezi ty nejlevnější, tak nachystala firmám, které se v byznysu pohybují, lákavou nabídku. Vozy budou připraveny pro zástavbu technologií umožňujících odemknout auto pomocí smartphonu a uvnitř bude čalounění odolné proti ušpinění. Dacia Spring Cargo pak uveze 325 kilogramů nákladu, který může zabírat až 800 litrů nákladového prostoru.

Dacia Spring Electric Cargo

Nejvíc nás ale samozřejmě zajímá osobní varianta. Ta vypadá víceméně jako Dacia Sandero a bude s ohledem na cenu pochopitelně disponovat skromnějšími parametry než třeba Tesly. Výkon je pouhých 33 kW a krouticí moment 125 Nm. Na druhou stranu je to pořád elektromobil, takže tyto hodnoty budou dostupné prakticky od nulových otáček motoru. Akumulátor má kapacitu 26,8 kWh, což opět není nic moc, ale na dojezd 225 kilometrů by to stačit mělo. Alespoň dle WLTP normy. Pokud bychom brali v potaz pouze městský provozu, tak se Dacia dušuje, že bude tato hodnota až 295 kilometrů. Dobíjet bude možné výkonem maximálně 30 kW, což ale nevadí s ohledem na kapacitu baterie.

Dacia Spring Electric

Na auto jako takové dá automobilka záruku 3 roky a 100 000 kilometrů, na akumulátor pak 8 let nebo 120 000 kilometrů. Za ty peníze to popravdě nevypadá špatně. Spoustě rodin by to bohatě stačilo na takovéto městské poskakování a rozvážení dětí do škol a na kroužky. Uvidíme příští rok, jak na tom bude Dacia Spring Electric s prodeji.

Zdroj médií: Dacia.

Podobné články