PRÁCE 🧰

Poradíme vám: Jak opravit defekt pneumatiky

3. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Oprava pneu Rádce motoristy

Defekt pneumatiky může přijít v nejméně vhodnou chvíli. Ať už jste na dlouhé cestě nebo jen na krátké projížďce, je důležité vědět, jak postupovat při opravě defektu. V tomto článku vám nabídneme rady a tipy, jak bezpečně a účinně defekt opravit.

Defekt pneumatiky a rady, jak jej opravit

Články na téma opravy pneu:

  1. Oprava pneumatiky
  2. Oprava pneu cena
  3. Oprava defektu pneumatiky, jak na to?
  4. Oprava píchlé pneumatiky krok po kroku
  5. Defekt pneumatiky a rady, jak jej opravit - právě čtete

Defekt na pneumatice je jedním z nejčastějších problémů, s nimiž se řidiči mohou na silnici setkat. Ať už se jedná o malý hřebík v běhounu nebo jiné cizí těleso, je nutné pneumatiku co nejdříve opravit, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti vás i dalších účastníků silničního provozu. Naštěstí existuje několik způsobů, jak opravit defekt na pneumatice, a v tomto článku vám nabídneme jednoduchý návod, jak na to.

Defekt pneu je možné opravit pomocí speciální opravné sady na defekty, kterou je možné koupit v autodoplňcích i na čerpacích stanicích. Opravená pneumatika je již oslabená a může být pouze dočasným řešením před výměnou za novou pneumatiku. Nejlepším prostorem pro opravu defektu je garáž, je však možné jej opravit také na parkovišti nebo jiných neobvyklých místech.

Defekt pneumatiky a rady, jak jej opravit

Jak opravit defekt pomocí opravné sady

Defekt na pneumatice je možné opravit podle následujícího postupu:

  • Defekt pneumatiky dokáže zaskočit i zkušeného řidiče. Nejdůležitější je ale zachovat klid a myslet na bezpečnost. Zastavte na bezpečném místě. Ideální je parkoviště s dostatkem prostoru pro opravu. Pokud jedete po silnici, hledejte přehledné místo co nejblíže ke krajnici. Zapněte varovnou signalizaci, oblečte si reflexní vestu a umístěte trojúhelník za auto. Tím ochráníte sebe i ostatní účastníky silničního provozu. Teprve poté se zaměřte na kontrolu poškození. Zjistěte, zda je defekt opravitelný, nebo je nutná výměna pneumatiky.
  • Pokud je defekt opravitelný, sundejte poškozenou pneumatiku. Můžete využít nářadí, které je součástí automobilu. (Pokud je defekt na dobře přístupném místě, nemusíte kolo sundávat).
  • Důkladně očistěte místo defektu a zkontrolujte, zda není poškození příliš velké. V případě, že má defekt délku větší než 6 mm a šířku větší než 1 mm, oprava není možná a je nutné pneumatiku vyměnit.
  • Aplikujte opravnou sadu (případně sprej na opravu defektu pneumatiky).  
  • Pomocí kompresoru dofoukejte kolo a zkontrolujte, zda je oprava úspěšná a vzduch nefouká ven. Následně našroubujte kolo zpět na auto.

Na opravené pneumatice byste neměli jezdit příliš dlouho. Upravená pneumatika by měla být pravidelně kontrolována a v případě potřeby musí být vyměněna.

Kdy je lepší pneumatiku vyměnit?

Pokud máte rezervní kolo, zvedněte auto, demontujte poškozené kolo a namontujte rezervu. Nezapomeňte ale na bezpečnostní opatření – zapněte varovná světla, oblečte reflexní vestu a umístěte trojúhelník za auto. Nezapomeňte ani na dotažení šroubů a dodržte předepsaný moment utažení. Výměna kola není složitá, ale vyžaduje trochu síly a zručnosti.

Řada pojišťoven nabízí v rámci povinného nebo havarijního pojištění asistenční služby, které zahrnují i opravu defektu nebo výměnu kola. V takovém případě se o nic nemusíte starat, stačí zavolat asistenční službu – operátor vám poradí a zajistí odtah do servisu nebo výměnu kola přímo na místě.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články