PRÁCE 🧰

Plnohodnotné nebo dojezdové kolo? Které vybrat a jak je vyměnit

9. 10. 2023 2 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy

Výměna pneumatiky je jednou z nejzákladnějších činností, kterou by měl zvládnout každý řidič. Jak vyměnit kolo a jaký je rozdíl mezi plnohodnotnou a dojezdovou pneumatikou?

Výměna pneumatiky: Návod pro začátečníky i zkušené řidiče

Dbejte hlavně na svou bezpečnost

Jakmile opustíte vozidlo, vezměte si reflexní vestu a vytáhněte z kufru trojúhelník (často umístěný pod podlahou kufru v dlouhé červené, modré nebo žluté krabičce). Trojúhelník je třeba složit (jednoduše spojíte) a umístit ho do vzdálenosti 50 metrů za vozidlem (na dálnici 100 metrů). Díky tomu budou řidiči vědět o možném nebezpečí na silnici a budou připraveni reagovat.

Postup při výměně pneumatiky

Je důležité zajistit vozidlo proti pohybu správným způsobem. Podle doporučení instruktorů autoškoly (i v samotných knížkách z autoškoly toto najdete) je nejvhodnější postup následující:

  • Zařadit vhodný převodový stupeň (jedničku nebo zpátečku),
  • Zatáhnout ruční brzdu,
  • Založit přední kolo z obou stran (pomocí klínu nebo většího kamene) na straně, kterou aktuálně nezvedáte.

Je třeba poznamenat, že u novějších vozidel se může tento postup lišit, a proto je vždy dobré se řídit pokyny uvedenými v návodu k vozu nebo se poradit s odborníky. Ti totiž doporučují nezařazovat rychlost ani nebrzdit ruční brzdou, ale kola založit pouze pomocí klínů.

  • Uvolněte šrouby. Klíč držte na krajích a pokud šrouby nepovolí, můžete na klíč stoupnout nebo na něm poskočit.
  • Zvedněte vůz. Pomocí zvedáku zvedněte vůz tak, aby bylo kolo volně nad zemí.
  • Odstraňte šrouby z kola a sundejte kolo.
  • Nasaďte rezervní kolo a utáhněte šrouby kola.
  • Povolte auto ze zvedáku
  • Utáhněte šrouby kola do kříže.
  • Sbalte zvedák, kolo a klíč. Následně taky trojúhelník a můžete vyjet.

Kolo si následně nechte minimálně zkontrolovat, případně přezout na normální pneumatiku.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Rozdíly mezi plnohodnotným a dojezdovým kolem

Plnohodnotné kolo je totéž, jako běžné kolo, které máte na autě. Dojezdové kolo je speciální kolo, které je určeno pro jízdu na krátkou vzdálenost, například do nejbližšího pneuservisu. Dojezdová kola mají menší rozměry a nižší hmotnost než plnohodnotná kola, což usnadňuje jejich přepravu.

Dojezdová kola mají zesílenou bočnici a speciální konstrukci, která řidiči umožní pokračovat v jízdě až do vzdálenosti 80 kilometrů, ale s omezenou rychlostí, většinou 80 km/h.

Při výběru dojezdového kola je důležité zkontrolovat, zda je kompatibilní s vaším vozidlem. Dojezdové kolo by mělo mít stejnou velikost, šířku a typ dezénu jako vaše plnohodnotná kola. Doporučujeme vám mít vždy v autě plnohodnotné kolo, ale pokud nemáte dostatek místa, můžete použít dojezdové kolo. Dojezdové kolo je však pouze dočasným řešením a měli byste ho co nejdříve vyměnit za novou pneumatiku.

Zdroj info: Car and Driver, youtube.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Jiří Kuchta, 11. 10. 2023 23:26
Pokud není časový pres, tak raději zavolám asistenci. Už dávno nemám auto kategorie Favorit / Polo, která byla lehoučká a snadno se zvedala. I ta kola byla menší a lehčí.
Jiří Kuchta, 11. 10. 2023 23:28
... a navíc, šrouby jsou z pneuservisu utažené tak, že se ručně skoro nedají povolit, často nepomůže ani "cejchované kopnutí"

Podobné články