PRÁCE 🧰

Jak vyměnit kolo - ženy ženám

4. 2. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy Názory

Pokud vlastníte vůz, který vám neoznámí defekt na informační obrazovce, a nemáte možnost někomu v případě defektu na cestách zavolat, budete si muset kolo vyměnit sama.

Jak vyměnit kolo - ženy ženám

Nevíte, jak na to? Můj jednoduchý návod vám s tím pomůže!

Nejdůležitější ze všeho je zajištění vlastní bezpečnosti. Po vystoupení z vozu si oblékněte reflexní vestu a vytáhněte ze zavazadlového vozu trojúhelník (často se nachází pod podlahou kufru v podlouhlé červené krabičce), který složíte a umístíte 50 metrů za autem (100 metrů na dálnici).

Auto je poté potřeba řádně zajistit proti pohybu. Podle učitelů autoškoly je nejvhodnější zařadit rychlost (jedničku, nebo zpátečku), zatáhnout ruční brzdu a založit přední kolo z obou stran (klínem nebo nějakým větším kamenem) na straně, kterou aktuálně nezvedáte. U novějších aut se to může lišit a odborníci doporučují nezařazovat rychlost ani nebrzdit ruční brzdou, ale pouze založit klíny.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Poté vytáhnete klíč, kterými povolíte šrouby na kole. Nejvhodnější je chytnout klíč na krajích, pokud šroub ani tak nepovolíte, můžete na klíč také šlápnout, popřípadě na něm poskočit. Po uvolnění šroubů vložíte pod auto hever na místo, kde se nacházejí tzv. zvedací body. Ty mohou být u každého vozu trošku jinde, zjistěte si v manuálu kde, jinak jej můžete poškodit. Vůz pomocí zvedáku zvednete a klíčem sundáte z kol šrouby, kolo sundáte a vyměníte za rezervu, či kolo na dojetí (to najdete taktéž pod podlahou v kufru). Šrouby na kole poté utahujete do kříže, aby se kolo pořádně upevnilo. Auto sundáte z heveru, dotáhnete ještě šrouby na zemi, sbalíte trojúhelník, hever a hurá dál na cesty.

Zdroj info: Zkušenosti autorky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články