PRÁCE 🧰

Výměna letních pneumatik za zimní

3. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy

Období přezouvání je v plném proudu. V jakém případě můžeme kola přezout doma a kdy je lepší navštívit pneuservis?

Výměna zimních pneumatik - postup, jak na to

Přezouvání letních plášťů na zimní je nyní velkým tématem. V případě, že mají pláště vzorek menší než 4 milimetry, rozhodně doporučujeme navštívit pneuservis. Zde přezují disky na nové vyhovující zimní pláště. Mnoho pneuservisů nabízí také slevu na přezutí při koupi jejich zimních pneumatik. Disky se zároveň nechají vyvážit a zkontrolovat.

Rozhodně nedoporučujeme bez řádného vybavení přezouvat gumy z disků doma. Na internetu najdete nespočet „odzkoušených návodů“, avšak jejich realizace může být akorát nebezpečná.

Výměna pneumatik na zimní

Výměnu pneumatik z letních na zimní (s dostatečným vzorkem) můžete provést doma velice jednoduše. Většinu potřebného nářadí byste s sebou měli vozit denně v rámci povinné výbavy. Jedná se o hever a klíč na kola. Pro odbornost je možné nářadí na výměnu kola doplnit také momentovým klíčem (koupíte za pár stokorun).

Škoda Octavia 2 zvedací body - kde umístit hever

Podle odborníků z řad učitelů v autoškole je nutné auto před započetím přezouvání zajistit. To se provádí založením kola z obou stran klínem (strana, která se aktuálně nezvedá). Na zemi klíčem na kola povolte šrouby z kol a v manuálu či na internetu najděte zvedací body vašeho auta. Pod toto místo je potřeba umístit zvedák a začít auto zvedat. Pokud se auto nachází na nezpevněné ploše, podložte zvedák pevnou a rovnou deskou k zajištění větší stability – aby nadešlo ke zhroucení heveru a celého auta.

Povolené šrouby pak odšroubujte klíčem a sundejte kolo. Nové kolo se zimními plášti nasaďte a zajistěte šrouby. Ty dotáhněte nejdříve ručně. Poté je klíčem dotahujte takzvaně „do kříže“, aby nedošlo k poškození. Tento postup je nutné zopakovat na každém kole. Po výměně všech kol spusťte auto ze zvedáku a na zemi pomocí momentového klíče šrouby dotáhnete na požadovaný moment (najdete v manuálu nebo na internetu - utahovací moment pro Škoda Octavia 2 je 120 Nm). Obecně se doporučuje pak po první jízdě zkontrolovat dotaženost šroubů klíčem.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Přezouvat kompletní kola (pneumatika s diskem) doma se dá. Nezapomínejte však na to, že pro správné a bezpečné fungování vašich kol je důležitá nejen správná montáž, ale také správné vyvážení jednotlivých pneumatik. To je úkon, který doma v garáži už asi obyčejně nezvládnete.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos, OctaviaClub.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články