PRÁCE 🧰

Opravná sada na pneu - jak funguje a vyplatí se?

13. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Oprava pneu Rádce motoristy

V rámci úspory prostoru v kufru nebo kvůli uloženým bateriím se čím dál častěji ve vozech objevují lepicí sady na opravu, místo náhradní pneumatiky.

Sada na opravu pneumatik, vyplatí se vám?

Články na téma sada na opravu pneumatiky:

  1. Sada na opravu pneumatik
  2. Sada na opravu pneumatik, vyplatí se vám? - právě čtete

Sada na opravu defektu pneumatiky a použití

Na rozdíl od běžné pneumatiky je tato sada na opravu pneumatik přeci jen skromnějších rozměrů a vejde se všude. Nejčastěji ji tedy využijete, jakmile se při jízdě objeví nějaký defekt na plášti. Použití opravné sady pneu na tento problém je velmi jednoduché a zvládne to každý. Jen je třeba dodržovat přesný postup a řídit se bezpečnostními pravidly. Rovněž je potřeba myslet na to, že ne každou díru dokáže zalepit.

Opravná sada pneu s kompresorem

Nejčastěji se setkáte se sadou na opravu pneu s kompresorem. Je třeba počítat, že pořizovací částka bude zhruba okolo 2000 korun. Na druhou stranu, jedná se o opravnou sadu na pneumatiky, která není jednorázová. Nejdůležitější částí je těsnící hmota, která se skládá z několika složek, aby byla co nejvíce účinná. Většinou jsou to různá vlákna a polymery. Pak je součástí samozřejmě hadička, kterou je potřeba směs do pneumatiky dostat. V neposlední řadě budete potřebovat i přenosný kompresor, kterým dohustíte pneumatiku na požadovanou a předepsanou hustotu. Takhle dohromady je to kompletní set, ale na trhu můžete koupit ještě dva jiné typy.

Sprej na opravu pneumatik

Další možností je opravný sprej na pneumatiky, který stojí pár stovek. Použití je triviální. Je nutné najít defekt, vyčistit jej a pokud se nenachází ve spodní části, tak s pneumatikou popojet, aby tomu tak bylo. Následně se uvolní ventilek a směs z plechovky se do kola vstříkne. Samozřejmě je nutné obsah nechat zaschnout několik minut.

Set na opravu pneumatik

Poslední alternativou je pak set na opravu pneumatik. Pořizovací cena začíná na stokoruně. Jeho relativně nízká cena se ale vykompenzuje časem, kterým nad opravou strávíte. Pro správnou a dobře odvedenou opravu je totiž nutné sundat celé kolo. Takže pokud nemáte hever, může to být problém. Navíc nikam nic nestříkáte, ale musíte lepící směs do defektu napěchovat přiloženými nástroji v kit setu.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Na jaké trhliny lze sadu na opravu pneumatik použít

Na tuto otázku je jednoznačná odpověď, vždy to budou menší trhlinky na povrchu pneumatiky. Asi jako když najedete na hřebík. Nicméně pokud se defekt bude nacházet v bočnici, sada na opravu vám už moc nedokáže pomoci. Stejná situace nastává, jestliže bude defekt větší jak 5 milimetrů.

Při opravě je důležité postupovat podle přiloženého návodu, jinak byste si mohli zadělat na větší problém, který by se musel řešit už jiným způsobem. Po ukončení opravy se rozcházejí cesty názorů. Někdo doporučuje pokračovat v cestě jakoby nic, jiní zase apelují, aby řidiči situaci nepodceňovali a další kilometry směřovali neprodleně k návštěvě autoservisu nebo pneuservisu. Tak či tak byste měli být vždy ostražitý a dávat si pozor na případný další pokles tlaku v pneumatice.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články