PRÁCE 🧰

Cena přezutí pneu - na kolik vás vyjde servis a co potřebujete doma?

21. 9. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy

Pomalu se blíží doba, kdy bude nutné přezout vašeho miláčka. Troufáte si na to sami? Nebo navštívíte servis? Jaká je cena za přezutí gum?

Články na téma kolik stojí přezutí pneumatik:

  1. Cena přezutí pneu - na kolik vás vyjde servis a co potřebujete doma? - právě čtete
  2. Kolik stojí přezutí pneumatik

Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Přezutí doma

Na přezutí kol svépomocí budete potřebovat věci, které byste měli mít ve svém aut v rámci povinné výbavy. Nejdůležitějšími jsou hever, klíč na kola. Jestli toto vaše auto má, máte vyhráno a za výměnu pneumatik doma zaplatíte přesně 0 korun. Pokud ale z nějakých důvodů toto vaše auto neobsahuje, budete muset sáhnout trochu do kapsy a obstarat tyto věci sami. Malý hever (stačí hever do 1 500 kg) pořídíte v e-shopech kolem 350 korun. (Zvedák nosnosti rovnající se minimálně zatížení kola, které chceme vyměnit.) Dále si je potřeba si zajistit klíč na kola. Tyto klíče naleznete ve skoro každém obchodě a vyjde vás na asi 100 korun. Pro méně zručné odborníci doporučují koupi momentového klíče, který pořídíte za 800 korun. (Záleží na kvalitě a daném obchodě.) Jinak není nutný, kola dotáhnete klíčem a po pár kilometrech zkontrolujete správné dotažení. Díky tomu ušetříte za přezutí auta.

Jak přezout

Dle učitelů z autoškoly je třeba zajistit vozidlo proti samovolnému pohybu zabrzděním, zařazením rychlosti a zakládacími klíny vepředu a vzadu na straně vozidla, kterou aktuálně nezvedáte. Dále (ještě na zemi) povolíte šrouby na kole. Tyto šrouby povolíte asi o půl závitu.

U nových aut někteří odborníci doporučují založit kolo z obou stran klínem, vyřadit rychlost a nezabrzdit.

Vložíte zvedák na místo, kde se auto má zvedat (V případě ŠKODY Octavie se vůz zvedá za nejsinější místo - prahy. Není to však pravidlem u jiných vozů!) Toto místo se nazývá zvedací bod. Zvedací body naleznete v manuálu, či na internetových fórech.

Pokud zvedáte auto na nezpevněné cestě a ne na pevném povrchu, je vhodné pod něj vložit desku. Deska chrání zvedák před tím, aby v průběhu zvedání auta, nezapadl do země.

Až budete mít vozidlo ve vzduchu, doporučujeme pod něj vložit ještě špalek, kdyby došlo k nechtěnému posunutí zvedáku.

Poté uvolněte všechny šrouby. Nasaďte kolo a utáhněte šrouby nejdříve ručně. Poté pokračujte klíčem a mírně. Dávejte však pozor jak šrouby utahujete, je důležité, abyste utahovali protilehlé šrouby, jinak by kola mohla sedět nakřivo. Takto pokračujte na každém kole.

Na zemi je kola potřeba dotáhnout ještě momentovým klíčem na hodnotu stanovenou výrobcem auta. Díky "momenťáku" budou šrouby utaženy rovnoměrně stejnou silou a nepřetažené, takže je po sezóně bez problémů povolíte a nemusíte řešit jejich případné odvrtání. Po první jízdě zkontrolujte, jestli jsou šrouby stále dotažené.

Po přezutí je potřeba zkontrolovat ještě pár věcí. 

Určitě zkontrolujte tlak v pneumatikách. Tlak může totiž klesnout a může docházet k nerovnoměrném sjíždění.

Při výměně pneumatik je vhodné označit si jednotlivé kola. Po montáži je popište fixem, abyste je na další sezónu vyměnili správně.

Pokud však takto budete měnit kola, je vhodné minimálně jednou za rok navštívit pneuservis. Aby vám zkontrolovali vyváženost kol a geometrii. Obojí vám totiž může vážně narušit jízdní vlastnosti a auto vážně poškodit. 

Cena přezutí v pneuservisu

Jaká je cena za přezutí pneumatik nebo přezutí moto pneu? Pneuservis vám tuto zdlouhavou práci podstatně dost ulehčí. Za sundání/nandání kol si pneuservis většinou účtuje kolem 50 korun. Celé auto vám v takovém případě v pneuservisu přezují za 400 korun. Někdy vám k tomu vyváží i disky v rámci ceny. Dále vám také mohou poskytnout celoroční uskladnění pneumatik, cena se pohybuje kolem 300 korun za sadu. Cena za přezutí kol a také vyvážení pneu se pohybuje kolem 650 korun.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články