PRÁCE 🧰

Na kolik vás vyjde přezutí pneumatik

31. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy

Kolik stojí přezutí auta v pneuservisu a dá se to zvládnout i doma?

Kolik stojí přezutí pneumatik

Články na téma kolik stojí přezutí pneumatik:

  1. Cena přezutí pneu - na kolik vás vyjde servis a co potřebujete doma?
  2. Kolik stojí přezutí pneumatik - právě čtete

Cena za přezutí pneumatik v pneuservisu

Cena za přezutí auta (sundání a nandání nových) v pneuservisu se často liší podle velikosti disků nebo druhu plášťů. Někde se připlácí za vyvážení, za jednotlivé závaží anebo dokonce za umytí. Pokud s autem přijedete na celkovou výměnu kol (na jedny disky druhé pláště), je cena opět jiná a vyšší. Za kompletní přezutí kol můžete v pneuservisu zaplatit 600 korun ale klidně taky až dvojnásobek ceny. Některé pneuservisy nabízí slevu v případě, že si koupíte pneumatiky přímo od nich.

Pokud chcete ušetřit peníze za přezutí, můžete si kola přezout taky doma. Jak na to poradíme v následujících řádcích.

Jak přezout auto svépomocí

S největší pravděpodobností byste měli mít všechny potřebné věci k přezutí v rámci povinné výbavy. Nejdůležitějším nářadím je hever a klíč na kola. Pro lepší pocit je možné k přezutí mít také momentový klíč, díky kterému kola dotáhnete na výrobcem požadovaný moment.

Podle učitelů autoškoly je nutné před započetím přezutí, zajistit auto proti samovolnému pohybu. Zabránit tomu lze zabrzděním, zařazením rychlostního kvaltu a založením kola z obou stran klínem (na straně, kterou aktuálně nezvedáte). Podle některých odborníku by se auto nemělo zajišťovat ruční brzdou ani rychlostním kvaltem, ale pouze kolo založit klínem. Následně je potřeba v manuálu, či na internetu najít zvedací body automobilu. Zvedák se umístí na tento bod (hever musí být na pevné a co nejvíc rovné ploše – případně pod něj dát rovnou pevnou desku, aby nehrozilo poškození nebo zhroucení celého zvedáku i s autem bez kola).

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Heverem se kolo zvedne do vzduchu a uvolní se šrouby. Následně se nasadí druhé kolo a ručně dotáhnou všechny šrouby. Pokračovat v utahování pak můžete klíčem. Šrouby utahujte vždy „do kříže“ – jinak by se mohly špatně utáhnout a kolo by nemuselo pevně držet. Tento postup je třeba zopakovat na každém kole. Po vyměnění posledního kola je potřeba dotáhnout všechny šrouby na jeden daný moment, který je dán výrobcem automobilu. Po první jízdě od přezutí se pak doporučuje zkontrolovat jejich utaženost.

Přestože se dá nouzově zvládnout výměna kol svépomocí - odborníci však doporučují především využít služeb pneuservisů. Kromě samotné montáže kompletních kol na auto (disk s pneumatikou) je vhodné před nasazením je nechat zkontrolovat a především vyvážit. Nesprávně vyvážená kola mohou v budoucnu způsobit například špatnou sbíhavost nápravy a ušetřené peníze za přezutí je pak nutné investovat (v tom lepším případě) do seřízení geometrie.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články