PRÁCE 🧰

Jak se dostat z hlubokého bláta, štěrku nebo sněhu

24. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Auto sice patří na silnici, ale i zkušený řidič se může občas ocitnout v pasti. Bahno, sníh, štěrk nebo sypký písek, to vše může autu nepěkně uškodit. V tu chvíli je panika nejhorším nepřítelem. Místo bezhlavého točení volantem a prošlapávání plynu je potřeba zachovat chladnou hlavu a vědět, co dělat.

Jak dostat zapadlé auto z hlubokého bláta, štěrku nebo sněhu

Zkušení řidiči si s takovou situací pravděpodobně poradí, ale ne každý má v zádech stovky tisíc kilometrů a zkušenosti z terénu. Právě pro takové je tu tento návod, jak se z bahenního/sněhového nebo štěrkového zajetí dostat bez zbytečného stresu a s co nejmenšími škodami.

Hlavně zachovejte chladnou hlavu

Panika v krizové situaci opravdu není ideálním řešením. Pokud se ocitnete v nečekané a nepříjemné situaci, ať už na silnici nebo jinde, je důležité zachovat klid a chladnou hlavu. Jen tak se budete moci správně rozhodnout a podniknout kroky, které povedou k vyřešení problému. Plný plyn v záchvatu paniky rozhodně vynechejte. Pokud dupnete po plynu, zahrabete se s autem akorát níž. Pokud je to možné, vystupte z auta, zkontrolujte situaci a poté v klidu s rozvahou vymýšlejte další kroky, které podniknete.

Do takzvané nouzové výbavy pro vytažení auta patří například vyprošťovací pásy, lopata, tažné lano, rukavice a také svítilna. Tyto předměty využijete především v zimním období, když zapadnete do sněhu, ale hodit se vám můžou celoročně. Pokud chcete být připraveni, hodit se vám může také například trocha štěrku, případně dvojice dřevěných desek, ideálně pobitých z jedné strany hřebíky. Hřeby se zabodnou do sněhu a desky tak nebudou ujíždět. U takových desek si hlavně dejte pozor, aby hřebíky směřovaly dolů do sněhu, a ne do pneumatik. Chápeme, že takové desky budou v autě zabírat hodně místa, ale pokud chcete být připraveni, rozhodně není na škodu si udělat nějakou mini verzi.

Přemýšlejte u toho

Uvíznout v bahně je noční můrou každého řidiče. Ze všeho nejdřív se pokuste ve vyjetém dolíku pomalu akcelerovat tak, abyste auto rozhoupali vpřed a vzad. Takovým způsobem se můžete z bahna nebo štěrku, případně sněhu lehce dostat. Pokud je dolík hlubší, budete pravděpodobně potřebovat další nástroje a pomocnou ruku.

Spolujezdec či jiní účastníci provozu by vám v této situaci mohli pomoci tím, že budou auto zezadu tlačit, když se vy budete „houpat“ na jedničku nebo zpátečku. Dávejte však pozor, ať je moc nezašpiníte. Pokud máte v okolí někoho s autem, můžete se nechat pomocí lana vytáhnout, dbejte ale přitom na to, aby vám tam nezapadlo i druhé auto.

Poslední možností, jak auto z bláta, štěrku nebo sněhu vytáhnout je, nasbírat z okolí větve, klacky a jiný materiál, případně staré bundy, či koberečky z auta. Díky těmto předmětům na kolech získáte přilnavost a třeba se o kousek posunete.

Zavolejte si pomoc

Uvíznutí v bahně je stresující zážitek. Zkoušeli jste už všechno – podložky pod kola, houpavý pohyb, tažné lano – ale nic nefunguje. Co teď? Nevěšte hlavu! Vždycky existuje řešení v podobě odtahové služby. Moderní odtahové vozy disponují pohyblivým ramenem, které dokáže auto jednoduše zvednout a vytáhnout z bahna.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články