PRÁCE 🧰

Cesta z Prahy do Brna. Vyplatí se auto, vlak nebo autobus?

11. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Plánujete cestu mezi Prahou a Brnem? Jaký dopravní prostředek je nejrychlejší a cenově nejdostupnější?

Praha – Brno. Rozdíly mezi autem, vlakem a autobusem jsou velké

Trasa mezi dvěma největšími českými městy, Prahou a Brnem, je více než 200 kilometrů dlouhá. Řada lidí si ale dlouhodobě láme hlavu s tím, jaký dopravní prostředek na cestu vlastně vybrat. V tomto článku se proto podíváme na srovnání auta, autobusu a vlaku z pohledu rychlosti, spolehlivosti i vynaložených financí.

Rychlost jednotlivých dopravních prostředků

Pokud byste se z Prahy do Brna vydali autem, počítejte s tím, že cesta v případě bezproblémového provozu a průměrné rychlosti 130 km/hod vyjde na zhruba 2 hodiny. Pokud bychom do výsledného času započítali i jednu kratší přestávku na lehké občerstvení a provětrání se, dá se trasa v ideálním případě zvládnout za asi 2 hodiny a 20 minut.

Z Prahy do Brna se ale můžete vydat i autobusem. Své pravidelné spoje tam vypravují nejrůznější dopravci, mezi které se řadí třeba Flixbus nebo Student Agency. Ty na svých webových stránkách uvádí, že jejich autobusy trasu zvládnou ujet za 2 hodiny a 25 minut. V porovnání s autem (bez přestávky na občerstvení) je tedy cesta autobusem zhruba o 20 až 30 minut delší. Velkou roli ale hraje i to, jestli a případně na kolika dalších zastávkách musí autobus na trase stavět.

Poslední možností přepravy mezi Prahou a Brnem je vlakové spojení. Pro tyto účely přepravy je možné rovněž využívat nejrůznější společnosti, řadí se mezi ně třeba České dráhy nebo RegioJet. Vlak je ale podle oficiálních dojezdových časů ze všech tří zvolených variant časově nejnáročnější, neboť nejrychleji se z Prahy do Brna dostanete za 2 hodiny a 31 minut. Velká část nabízených železničních spojů ale staví i v dalších městech na trase, a proto je výsledná hodinová náročnost povětšinou ještě o pár minut větší.

Spolehlivost vybraných variant

Spolehlivost jednotlivých dopravních prostředků je velkou otázkou a tématem zároveň. Vlaky na trase Praha – Brno často bojují s velkými zpožděními, a to zvlášť v zimním období. Výjimkou nejsou ani rozsáhlé výluky, které dobu cesty mohou prodloužit i o několik desítek minut. Na tratích se zároveň poměrně pravidelně stávají nejrůznější mimořádné události, které včasnost a spolehlivost železničních spojů rovněž podlamují.

Ani cestování po silnici ale nemusí být bezproblémové. Starosti v zimním období může tradičně přidělat Vysočina, kde se minimálně jednou ročně kvůli sněhové kalamitě prakticky zastaví doprava, na což při přesunu z Prahy do Brna doplácí řidiči aut i cestující v autobusech. Ani v dalších ročních obdobích ale nemusí být cesta ideální, riziko nehody na D1 panuje v podstatě za každé situace.

Cena cesty autem, vlakem a autobusem

Velkým tématem při volbě dopravního prostředku mezi Prahou a Brnem je samozřejmě i cena. Vlakoví dopravci na svých oficiálních stránkách uvádí, že bez nejrůznějších slev a příplatků za dodatečné služby vyjde jednosměrná jízdenka na cca 329 korun. Autobusy jsou v porovnání s vlakovou dopravou o pár desítek korun levnější a cesta Flixbusem vyjde na zhruba 259 korun.

V případě automobilu se výpočet konečné ceny odvíjí od mnoha skutečností. Záleží na tom, jaká je spotřeba vozu, aktuální cena paliv i to, zda máte již pořízenou dálniční známku. Velkou roli také má, zda se do samotné ceny zahrnou i náklady na opotřebení vozu, které jsou rovněž u jednotlivých modelů velmi odlišné.

Každopádně pokud by se v případě automobilu vycházelo ze spotřeby 6 l/100 km a cenou paliva 35 Kč/litr, vyšla by trasa mezi Prahou a Brnem bez zahrnutí nákladů na opotřebení na zhruba 430 korun.

Závěr

Volba konečného dopravního prostředku je v každém případě velmi individuální. Auto, vlak i autobus se vyznačují plusy i minusy, které musí každý individuálně zvážit. Pokud vám jde o čas, jeví se jako ideální volba auto. Jestliže vám jde ale o finance a nevadí vám snížený komfort i další spolucestující okolo vás, může být pro vás vhodný autobus.

Zdroj info: IDOS.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články