PRÁCE 🧰

Jak se dostat do auta s vybitou baterií?

28. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (6) Tipy a rady

V období zimy se může stát, že přicházíte k autu, snažíte se ho odemknout dálkovým ovládáním z obvyklé dálky a nic. Říkáte si, že je zima a určitě stačí přijít blíž. Avšak ani když přijdete k autu, tak se nic neděje. Co s tím? Vybila se vám baterka a vy se potřebujete do auta? Poradíme vám, jak ho otevřít. Nejlépe bez jakýchkoliv ztrát.

Jak se dostat do auta s vybitou baterií?

Pokud se vám nedaří odemknout vozidlo dálkovým ovladačem, zkuste následující kroky:

  1. Odemkněte kufr. Pokud se kufr otevře, je to známka toho, že dálkový ovladač funguje alespoň částečně. Díky kufru se většinou už do auta nějak dostanete. V takovém případě je potřeba hlavně nastartovat a nechat dobít baterku (nechte auto běžet alespoň půl hodiny, případně s ním ujeďte delší vzdálenost). Pokud se vám nepodaří nastartovat, zkuste nastartovat svůj automobil jiným automobilem pomocí startovacích kabelů. Pokud v okolí nemáte nikoho, kdo by vám pomohl, poslední možností, jak rychle nastartovat, je výměna autobaterie (v případě, že máte času víc, autobaterii nabijte pomocí nabíječky). Jak na to, vám poradíme v našem dalším článku.
  2. Pokud se vám nedaří odemknout ani kufr, vyzkoušejte jiný klíč. Pokud se vozidlo neotevře, je možné, že je baterie v dálkovém ovladači vybitá. Pokud máte druhý dálkový ovladač, zkuste ho použít. V případě, že ani jedním způsobem dálkově vůz neotevřete, budete muset auto otevřít manuálně.

Manuál k vozidlu vám hodně pomůže

Vyrazte domů, pokud se doma nachází manuál k vozidlu, máte tak na půl vyhráno. Obvykle se totiž v manuálu nachází podrobný popis, jak auto otevřít. Často se na klice od vozu pod krytem nachází klasický zámek a částí svého dálkového klíče auto manuálně otevřete. Klíč se dá rozložit a vy díky tomu odemknete alespoň jedny dveře. Pak dále postupujete podle prvního bodu.

O tom, jak neinvazivně otevřít zrovna váš typ automobilu vám může více poradit strýček google a youtube. Pokud však nic nepomáhá, budete muset nechat práci na odbornících. Nebo se do toho vrhnout sami.

Nouzové otevírání automobilů

Co uděláte, když si zabouchnete klíče od bytu? Zavoláte zámečníka. Stejně je to také s automobilem. Pokud si zabouchnete klíče v autě, které se zamkne, nebo klíč zalomíte, může vám pomoci zámečník. Takový zámečník má po předem definovaném rajónu obvyklý dojezd 15 až 60 minut a pomůže vám i s touto nepříjemností. Ceny takových úkonů se pohybují v řádech stovek až tisíců korun.

Jak si pomoct sám

Pokud se potřebujete akutně dostat do auta a žádná výše uvedených možností se vám nehodí, můžete se do auta zkusit dostat sami, a to rozbitím okna. Rozhodně tuto neodbornou demontáž nedoporučujeme dělat na nových autech. U starších aut to bude vaši peněženku rozhodně méně bolet. Určitě si nemyslete že tím, když rozbijete nejmenší sklo tak ušetříte – ty jsou totiž obvykle ty nejdražší. Nejběžnějším a nejlevnějším oknem bývá to řidičovo. Pro rozbití okna však dávejte pozor na střepy, které pak důkladně vyluxujte.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos, YouTube.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Rostislav Moldan, 29. 12. 2023 7:37
Nechci autorku článku nevybíravě napadat, jen myslím, že "rady" zde nejsou formulované dobře. Pomalu každá druhá věta obsahuje nějaký rozpor. Pokud je baterie natolik vybitá, že nefunguje centrál, zcela jistě nepůjde ani nastartovat. Vybitá baterie se nemění, ale je třeba jí prostě nabít, přes kabely jiného auta baterku nenabijete, pouze (možná) nastartujete, s tím je potřeba počítat, protože pokud např. následně kousek popojedete a potom vypnete motor, opět už nenastartujete.
Vladimír, 29. 12. 2023 5:02
Holka zlatá, dejte se raději na pletní či háčkování a nepřekládejte něco čemu, jak je vidět, evidentně nerozumíte. Jenom blbnete lidem hlavy. 99% vozů má oficiální náhradní způsob, jak se dostat do vozu s vybitou AKB (obvykle planžetu vloženou v DO) a více než polovina ani nemá na "kufru" klasický zámek a mechanickou kliku nahrazuje mikrospínač.
Lidi. v žádném případě nerozbíjejte ani to nejmenší okno (snad vyjma řešení kritických situací). Vždy vás to vyjde mnohem dráž než zámečník nebo odvrtaná vložka zámku a vždy začínejte tím nejjednodušším nedestruktivním způsobem (např. opatrným vyhnutím rámu dveří a tzv. vyháčkováním). Pakliže to nelze, obraťte se raději na odborníky - autorizovaného opravce (ten zná zamykací systémy jednotlivých modelů) či na zámečníka. Ale vždy používejte hlavu a nedejte na babské drby.
Zdeněk Mišurec, 28. 12. 2023 17:25
Nikčo, zkuste prosím raději tu ekologii.
Martin Zetek, 28. 12. 2023 13:09
Moc užitečný článek.Ode dneška nosím v tašce i menší kladivo......co kdyby.
JirkaT, 28. 12. 2023 12:49
Hmm to je článek bez něho by jsme byly všichni v ř..i :-) Autorka si asi myslí že lidé jsou cvičené opice nechápu pro koho ten článek je

Podobné články