PRÁCE 🧰

Zápach v autě – jak se ho zbavit?

16. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na trhu je spousta pěkných ojetin, které mají třeba jen jednu „drobnou” chybu. Tou je zápach, který kupující odrazuje. Dá se toho zbavit?

Zápach z topení auta a jak ho odstranit

Existuje samozřejmě vícero důvodů, proč vůz, respektive jeho interiér, může zapáchat. Mezi ty nejběžnější se řadí pach z klimatizace, odér vzniklý kouřením cigaret a pak také intenzivní pach po psovi či jiném domácím mazlíčkovi. Dobrou zprávou je, že vždy se s tím dá něco dělat. Horší je, že někdy to dá docela zabrat.

Zápach z klimatizace

Tohle se stalo snad každému majiteli auta s klimoškou. Zapnete chlazení, chcete do interiéru nahnat studený vzduch, ale společně s ním se okamžitě objeví i něco, co by se dalo popsat jako puch několik týdnů nošených ponožek. Způsobuje to vlhkost na výparníku, která se nestihla odpařit a stala se z ní líheň pro plíseň a bakterie. První pomoc je zde jednoduchá – desinfekce klimatizace pomocí spreje, pokud to nepomůže, pak desinfekce přímo výparníku pomocí spreje s hadičkou. A v tom nejhorším případě vám specializovaný servis pomůže desinfekcí interiéru ozonem.

Zápach po cigaretách

Kuřáci si často nemohou svoji závislost odpustit ani v autě, podle toho pak interiér vypadá. Leccos prozradí už nikotinový povlak na vnitřní straně předního skla a vlastně všude, včetně plastů a potahů sedadel.

Na cigarety platí nejprve očista, a to důkladná. Všechny povrchy je potřeba umýt, sedala vyžadují vytepování, čímž zároveň v prakticky jakémkoliv autě dost prokouknou. Zejména pokud mají světlé potahy. Na tvrdé povrchy, včetně například oken, zkuste roztok octa a vody, je to v podstatě desinfekce. Sedadla a textil obecně, například dno kufru, můžete dva tři dny předem posypat jedlou sodou, která je zásaditá a neutralizuje pachy. Ideální je potahy samozřejmě sundat a vyprat v pračce. Velmi účinný na zápach cigaret je opět ozon, ten nasaďte jako poslední krok a vydesinfikuje i klimatizaci a vedení ventilace. Jelikož je to plyn, odstraňuje zápach i z míst, kam se jinak nedostanete.

Zápach po psovi

Zvířecí pachy mají tu nevýhodu, že s teplotou roste jejich intenzita. A ne, neexistuje pes, kterého byste v autě necítili, ať už jejich majitelé tvrdí cokoliv. Jakmile zjistíte, že jakýkoliv pes v autě jezdil, počítejte automaticky i s tím, že mohl někdy v minulosti vozidla pomočit sedačku nebo koberečky.

Postup je vlastně velmi podobný, jako u cigaret. Ideální je jedlá soda a roztok octa, jenže k tomu musíte přidat i odstranění všech psích chlupů. Část zvládne silnější vysavač, ale spousta jich zůstane. S tím pomůže třeba gumový nebo silikonový kartáč, případně gumová rukavice nasazená na ruce a namočená. Chlupy nesbírejte, jen je vytahujte z textilu a průběžně vysávejte.

Jakmile je vůz zbavený chlupů, doporučujeme vyprat všechny potahy sedadel a opět „terapii ozonem“, která dostane zápach z klimatizace. Pokud je smrad opravdu intenzivní, existuje speciální chemie – odstraňovač zápachu zvířat.

Zdroj info: rac.co.uk, firestonecompleteautocare.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články