PRÁCE 🧰

Rizika kouření v autě a země se zákazem kouření

29. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud je řidič vozidla zároveň náruživým kuřákem, často si neodpustí cigaretu ani za volantem. To ale dokáže ovlivnit jeho jízdu víc, než si dokáže připustit.

Kouření cigaret za jízdy

Zapálit si cigaretu je pro řadu Čechů zcela normální věc. Ti, kdo kouří pravidelně, si tento zlozvyk často neodpustí ani v případě, že řídí motorové vozidlo. To se ale snadno může vymstít nejen jim, ale také pasažérům nebo ostatním účastníkům dopravy.

Po vykouření cigarety dochází k velkému nárůstu škodlivin, které se voze nacházejí. Největší množství se hromadí ve stojícím autě. O moc lépe na tom ale nebudete ani v případě, že si dáte cigaretu v jedoucím autě. Řada řidičů proto volí možnost držení cigarety v otevřeném okénku. I v tomto případě ale dochází ke koncentraci škodlivin. Ty pak mohou mít negativní vliv na zdraví řidiče i celé posádky, ale také na okamžitou pozornost.

Horší pozornost

Pozornost kuřáků za volantem klesá nejen díky přítomným škodlivinám, ale již před samotným procesem a při něm. Pokud si chce kuřák dát cigaretu při řízení, tak musí nejprve nahmatat krabičku a zapalovač. Pak vyloví cigaretu a zapálí ji. Přitom zaměstná nejen obě ruce, ale rozptýlí i svou pozornost. Při kouření je pak jedna ruka stále obsazená. Navíc hrozí riziko odpadnutí popela nebo záchvatu kašle kvůli nečekanému pohybu kouře.

Zákaz kouření v autě

V České republice není kouření cigaret za volantem plošně zakázané. Dvě skupiny řidičů si ho ale přesto musí odpustit. Do jedné patří profesionální řidiči, do druhé pak řidiči jednostopých vozidel. Samozřejmostí pak je i zákaz kouření v prostoru čerpací stanice nebo tunelu.

Nicméně v zahraničí platí přísnější pravidla. Ta mají za cíl chránit hlavně děti a mladistvé. V některých zemích si pod pohrůžkou vysoké pokuty nesmí zapálit řidič ani další spolujezdci, když se ve voze nacházejí osoby pod určitou věkovou hranicí.

  • Itálii tento zákaz platí, pokud jsou v autě děti do 12 let nebo těhotné ženy.
  • Ve Francii se zákaz vztahuje na osoby mladší 18 let.
  • Anglii, Walesu a Irsku nesmí řidiči kouřit, v případě, že jsou ve voze děti do 18 let. Ve Skotsku platí tento zákaz i pro všechny ostatní pasažéry.
  • Řecku si nesmíte zapálit, pokud vezete děti pod 12 let.
  • Na Kypru pak nesmíte kouřit, jsou-li v autě děti a mladiství do 16 let.

Zdroj médií: everypixel.

Podobné články