PRÁCE 🧰

Škodovky umí ostatní auta varovat před nebezpečím na silnici

27. 5. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Škoda

To, že jsou auta neustále online leckdo kritizuje, ale na má to i pozitiva. Na základě telemetrických údajů lze vyhodnocovat nebezpečí na cestě a systém tak může varovat ostatní řidiče.

Všechno to probíhá na základě kombinace dat z vozu, tedy ze senzorů, akcelerometru, snímačů ABS a podobně, která jsou anonymizována a přenášena do cloudu. Systém je dá do souvislosti s meteorologickými daty a měřeními z ostatních aut. Dojde k nějakému výsledku, třeba k závěru, že v daném úseku je náledí. Informaci následně poskytne všem vozidlům, která se k nebezpečnému úseku blíží nebo už jím projíždějí.

Základní technologii lze použít i pro mnoho dalších aplikací: například silničáři mohou data využívat k tomu, aby v reálném čase získávali informace o stavu silniční sítě. Lze tak rozpoznat, kde se nacházejí výmoly, které oblasti jsou mokré nebo kde hrozí rychlá námraza. Pomocí těchto dat lze také informovat o tom, které silnice již byly posypány nebo zbaveny sněhu.

Informace o lokálním nebezpečí budou k dispozici pro aktuální generaci modelů Enyaq iV, Fabia, Kamiq, Karoq, Kodiaq, Octavia, Scala a Superb, přičemž jsou součástí služby Škoda Connect. Službu lze využít v celkem 30 zemích, pokud je vozidlo vybaveno infotainmentovým systémem Amundsen nebo Columbus.

Zdroj médií: Škoda.

Podobné články