PRÁCE 🧰

Smrdí klimatizace auta? Máme pro vás první pomoc

17. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zápach z klimatizace není nic, co nutně musíte zažít. Zvlášť na dovolené to umí být pěkně nepříjemné. Značí to, že je znečištěný výparník a do interiéru se tak dostávají plísně, bakterie a kdoví co všechno dalšího.

Klimatizace nám na dovolené začala smrdět. Co teď?

Jak zápach vzniká?

Když se podíváme na princip klimatizace v autě, pak zjistíme, že veledůležitou součástí je výparník. Jedná se o těleso, kterým proudí studené chladicí médium. Výparník se studeným plynem stojí v cestě vzduchu, který prochází dál do ventilace interiéru. Současně s tím se tento vzduch samozřejmě ochlazuje. Jenže na výparníku dochází i k negativnímu vedlejšímu efektu, a to ke kondenzaci vlhkosti. To nevadí, dokud je klimatizace v chodu a přes výparník proudí vzduch. Jakmile ji však vypneme, je vlhkost problém, protože umožní vznik plísní a hniloby. Část vody sice odteče k tomu určeným otvorem a pak kape pod auto, ale nikdy ne všechna.

Co s tím?

Zásadní je prevence! U klimatizace to znamená její vypnutí třeba 5-10 minut před dojezdem do cíle cesty. Vypněte však pouze klimatizaci (takové to tlačítko s vločkou nebo nápisem AC), nikoliv však ventilaci. Tu naopak ponechejte zapnutou, případně klidně i zvyšte otáčky ventilátoru. Docílíte toho, že přestane proudit chladicí médium přes výparník, jeho teplota se postupně zvýší, a tím ustane i kondenzace vlhkosti. Ventilátor ho prouděním osuší. Klidně pootevřete okénko, ať se vzduch, který najednou bude dost vlhký, dostane z auta pryč a nezůstává v interiéru. Osušením výparníku samozřejmě eliminujete možnost vzniku čehokoliv, co fakt dýchat nechcete.

Co když už mi klima začala smrdět?

Pakliže po zapnutí nebo i vypnutí klimatizace cítíte nepříjemný zápach připomínající propocené ponožky (několikrát), je trochu pozdě na nějakou prevenci. Přesto existuje jednoduchá první pomoc v podobě čističů klimatizace.

Desinfekční sprej

Nejjednodušší a nejlevnější možnost spočívající v tom, že zapnete klimatizace úplně na plno a hlavně přepnete na uzavřený okruh. Pak „odpálíte“ sprej, který je v podstatě desinfekcí a necháte ho vystříkat svůj obsah do interiéru auta. Klima tento vzduch nasaje a bude ho prohánět celým okruhem, takže se desinfekční látka dostane i na výparník, kde by teoreticky měla pomoci s likvidací čehokoliv škodlivého. Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že to opravdu pomůže, ale jen pokud klimoška zapáchat začíná. Kdo to nechal zajít příliš daleko, ten bude buď muset tuto očistu opakovat několikrát, nebo přistoupit k tvrdšímu kalibru. Sprej koupíte na každé čerpací stanici, případně v obchodech s autodíly. Cenově to vychází na 200–500 korun za jeden.

Desinfekční sprej s hadičkou

O kousek účinnější metoda, kdy pomocí dlouhé hadičky lze dopravit čistič až přímo k výparníku, respektive na jeho povrch. Vyšší efektivita je vykoupena nutností prostrčit hadičku přes ventilaci až hluboko do útrob auta. Komu se to nepovede, může obsah spreje vystříkat někam jinam, kde třeba proteče do elektroinstalace. Pokud budete úspěšní a aplikaci provedete správně, pak vězte, že sprej produkuje jakousi pěnu, která následně odteče otvorem pro kondenzát. Cenově tyto spreje vycházejí podobně jako předchozí varianta.

Profi čištění

Komu nepomůže ani sprej s hadičkou, je odkázán na firmy specializující se na servis klimatizací. Ty disponují generátory ozonu, které čistí opravdu velmi účinně, případně se umí na výměník dostat přímo, zkontrolovat ho a vyčistit opravdu dokonale. Obvykle se to spojuje s doplněním chladicího média a komplet takový servisní zásah pořídíte za nižší jednotky tisíců korun (obvykle 1000-2500 korun).

Nezapomeňte na filtr

Výparník však není to jediné, co v autě může způsobovat zápach. On totiž může být plesnivý a špinavý i kabinový filtr. Jeho výměna je velmi jednoduchá a zvládnutelná uživatelsky během několika minut. Samotný filtr doporučujeme měnit jednou ročně a je to komponenta, která i jako originální díl stojí několik stokorun. Připlaťte si klidně za filtr s aktivním uhlím, který jím procházející vzduch umí čistit lépe než filtr běžný.

Setkali jste se někdy s nepříjemným zápachem z klimatizace? Co vám pomohlo?

Zdroj info: consumerreports, familyhandyman, firestonecompleteautocare.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články