PRÁCE 🧰

Jak přežít v létě cestu autem bez klimatizace?

25. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Letní vedra se nezadržitelně blíží a s nimi i utrpení pro všechny řidiče, kteří nemají vůz vybavený klimatizací. Poradíme, jak alespoň trochu udělat vysoké teploty snesitelnějšími.

Auto bez klimatizace - jak přežít v létě cestu?

Parkujte ve stínu

Obecně nejlepším "výchozím bodem" je nesedat si do auta, které předtím stálo vystavené přímým slunečním paprskům. Ideálním místem pro parkování je tedy přes léto uzavřená garáž. Pokud ji nemáte, zkuste to alespoň pod stromem. Klíčem k neuvaření se hned po usednutí, je zkrátka odstartovat s nevyhřátým autem. Pokud toho nelze dosáhnout, před jízdou nastartujte, otevřete všechna okénka, pusťte ventilaci na plno a chvíli počkejte, uvnitř se vymění vzduch a alespoň trochu se to zlepší.

Otevřete si okno

Důležité je neustále vyměňovat vzduch uvnitř vozu. Zapnutá ventilace, která ho přivede a otevřené okénko, které ho zase vytáhne ven, je ideální kombinace. S okénkem ovšem pozor, bude-li vám krk neustále ofukovat prudký proud vzduchu, můžete "ofouknout" stejně jako v autě s klimatizací fučící naplno. Proto úplně stažené okno doporučujeme jen ve městě a v nízkých rychlostech. Někdy postačí i jen pootevřené střešní, je-li jím auto vybaveno.

Pijte!

Nemyslíme samozřejmě alkohol, ale pivo v nealkoholické variantě je poměrně dobrá volba. Ideální je neochucená voda bez bublinek, kterou se dá osvěžit třeba i politím hlavy. Rozhodně však tekutiny doplňujte pravidelně, hydratace je v letním období klíčová a umožňuje tělu se ochlazovat. O něco horší než voda jsou přeslazené barevné limonády, které jsou po zteplání navíc chuťové dost nepoživatelné. A klidně si dopřejte i kávu, ideálně ledovou. Její dehydratační účinky jsou spíše oblíbeným mýtem, ačkoliv do denního příjmu tekutin by se počítat neměla.

Udržujte vůz v pohybu

Auto které stojí, je auto, uvnitř kterého je horko. Ať už ventilace běží nebo ne, uvnitř bude stoupat teplota až do bodu, kdy to nebude posádce komfortní. Proto je důležité vyhýbat se městům, kde vůz stojí na semaforech, případně v kolonách. Okresky nebo dálnice budou rozhodně lepší volnou než cesta skrz město.

Zakryjte okna

Fólie na okna mohou dost pomoci. Vzadu můžete mít libovolně tmavé, přední musejí zachovat určitou (a dost velkou) míru propustnosti světla. Po zastavení a zaparkování se lze bránit prostupu slunečních paprsků třeba pomocí staré deky, kterou přes auto přehodíte, případně přímo k tomu určenou clonou. Vždy je ale účinnější chránit vůz z vnější strany skel, než z vnitřní.

Zdroj médií: pxhere.

Podobné články