PRÁCE 🧰

Autem k moři bez klimatizace: Jak se v autě neuvařit?

22. 8. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ne každý, kdo se touží vykoupat v moři, má auto s klimatizací. Když se podíváme na nabídku ojetých vozů, tak ji velká spousta jednoduše nemá. I s něčím takovým se však dá k moři dostat relativně pohodlně.

Cesta k moři autem bez klimatizace

Kdysi jsme tak jezdili k moři všichni, dnešní třicátníci si to pravděpodobně ještě pamatují. Ani nám vlastně nepřišlo divné vydat se k moři Škodou Forman bez klimatizace. V „lepších rodinách“ disponovali vozem se střešním oknem, které zejména na dálnici fungovalo jako skvělých ochlazovač. Pravda, část lidí se tehdy zmohla na nějakou západní ojetinu, ale ani v těch rozhodně nebyla klima pravidlem. Jak jsme to mohli přežít? Zde je pár rad, které tehdy fungovaly a zaručeně pomohou i dnes.

Jeďte na noc

Problémem je hlavně slunce, jehož paprsky ohřívají interiér auta, posádku i karoserii. Vyjet se západem tak je asi nejlepší a nejjednodušší „fintou“, kterou lze poradit. Pakliže je vůz ještě pořád rozpálený, vyměňte uvnitř horký vzduch za chladnější pomocí krátké, kilometr dva dlouhé jízdy a jste připraveni vyrazit. Když nepojedete moc daleko, tak to stihnete do cíle předtím, než začne být opět vedro a ve finále vám klimoška vlastně ani chybět nebude.

Před jízdou zaparkujte ve stínu

Sednout si do auta, které je relativně chladné, je lepší, než posadit se do rozpáleného interiéru. Vítězí ti, kteří mají garáž nebo alespoň garážové stání. Jakmile se neskládáte dovnitř a vyjedete, otevřete okénka nebo pusťte ventilaci, ideálně obojí. Cílem je, udržet příjemné klima uvnitř auta co nejdéle.

Bílé oblečení

Tenhle fígl jsem si nechal poradit, prý opravdu funguje a je prověřený cestami do Jugoslávie. Trik je v tom, že bílá barva odrazí nejvíce světla, naopak černá ho pohlcuje, stejně jako další tmavé odstíny. Zkrátka čím světlejší oblečení, tím lépe. Jakmile se tolik neohřívá oblečení, člověk se tolik nepotí a i v horku mu není tak nepříjemně, jako v oblečení tmavém.

Zastavujte co nejméně

Jakmile auto zastaví, přestane proudit vzduch pootevřenými okénky a teplota v interiéru rapidně roste. Zastavení na toaletu nebo tankování se asi nevyhnete, nicméně třeba frontu na bránách před rakouským tunely můžete vynechat. Stačí si dopředu koupit online nejen dálniční známku, ale i právě průjezd tunely. Potom už můžete do speciální brány pro ty, co mají předplaceno, kde se prakticky nezastavuje, jen zpomaluje.

Ofuky

Sedět několik hodin v prudkém průvanu není popravdě úplně zdravé. Při dálničních rychlostech rychle proudící vzduch navíc produkuje dost hluku, ze kterého už po chvíli začíná bolet hlava. Deflektory neboli ofuky směrují proudění tak, aby pootevření okénka přineslo kýženou výměnu horkého vzduchu za chladnější zvenku, ale zároveň zabraňují výše jmenovaným negativním efektům. Výhodou jsou i za deště, kdy lze mít otevřené okno, ale dovnitř neprší.

Jeli jste někdy k moři autem bez klimatizace? Jak jste bojovali s vedrem?

Zdroj info: drivexpert, motor1, carandriver.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články