PRÁCE 🧰

Škoda Octavia – cena a konfigurace

19. 12. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy

Škoda Octavia 4 už od svého nástupu stihla vystřídat různou nabídku motorů, přibývaly stupně výbavy a v neposlední řadě se měnila i cena. Škodovka ale na změny v ceníku reagovala, a i základní výbavě dala do vínku o něco adekvátnější výbavu. Jaká je tedy aktuální cena a konfigurace Škody Octavia 4. generace?

Škoda Octavia – cena a konfigurace

Octavii na našem trhu pořídíte s v zásadě se třemi pohonnými jednotkami – buď je to benzinová, případně i plyn spalující, 1,5 TSI, naftová 2.0 TDI, případně plug-in hybridní 1,4 TSI. Výkonové rozpětí je 85 až 110 kW (115 až 150 koní), dostupné jsou manuální i automatické převodovky. Zatímco benzinová patnáctistovka je dostupná pouze v jednom výkonovém provedení a pořídit ji můžete napříč výbavovými stupni, slabší nafta je vyhrazena nižším výbavám a silnější naopak těm vyšším. Vždy se však jedná o auto s poháněnou přední nápravou. Ačkoliv dříve byste v konfigurátoru běžně našli čtyřkolky i silnější naftové a benzinové motory, ty jsou dnes vyhrazeny pouze variantě RS.

Z továrny může Octavie vyjet se sedmi různými designy kol, a to nepočítáme model RS. Základem jsou šestnáctky, maximem devatenáctky. Některé designy jsou exkluzivní pro konkrétní verze a další vzhledy kol jsou pak dostupné jako originální příslušenství. V základu je možné volit 8 odstínů laků, za metalízu se pak připlácí 16 000 korun. Nebo si připlaťte rovnou 34 000 korun a vyberte si jeden z desítek exkluzivních laků. Aktuálně Octavii pořídíte v pěti stupních výbavy – Active, Ambiton, Style, Style Exclusive a Sportline. Nad standardní nabídkou stojí provedení RS nebo Scout. Mladoboleslavskou stálici můžete tradičně vybírat s karoserií liftback, nebo za příplatek 40 000 korun zvolit kombi.

Škoda Octavia – cena a konfigurace

Active

Active je tím nejzákladnějším stupněm výbavy – pyšní se tedy množstvím plastových záslepek. Ani v základní výbavě se nevyhnete ovládání funkcí auta skrze 8" dotykový displej infotainmentu. Spokojit se taky musíte s pouze manuální klimatizací. U auta, za které dáte minimálně 619 900 korun je to trochu hraniční. Na druhou stranu nechybí přední i zadní LED světlomety, tempomat, parkovací senzory vzadu, světelný a dešťový senzor nebo samozatmavovací vnitřní zpětné zrcátko. Z jízdních asistentů pak základ tvoří, Front Assist s funkcí zabrzdění při hrozící kolizi, nebo asistent udržování jízdy v pruhu. Základní oktávky vyjíždí na ocelových 16" kolech s plastovými kryty. I v základu však dostanete simply clever škrabku na led ve víčku nádrže.

Ambition

Druhý stupeň výbavy už je na tom podstatně lépe. Předně má už dvouzónovou automatickou klimatizaci či elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka. V interiéru potěší přítomnost loketní opěrky, bezdrátové nabíječky mobilního telefonu a funkce SmartLink, díky které infotainment – mimochodem bez vestavěné navigace – zvládá Android Auto i Apple CarPlay. Jak bývá u škodovky zvykem, můžete si auto dovybavit pomocí několika paketů. Za 18 500 korun můžete třeba přihodit užitečné vyhřívání čelního skla, volantu a předních sedaček. Za 20 000 dostanete zadní parkovací kameru, přední parkovací senzory nebo volbu jízdního režimu. Přikoupit lze dokonce vynikající Matrix LED světlomety, které dostanete v balíčku s mlhovkami a parkovací kamerou za 49 000 korun. Základní cena Škody Octavia 4 ve verzi Ambition je 679 900 korun.

Škoda Octavia – cena a konfigurace

Style

Výbavový stupeň Style v podstatě bere předchozí Ambition i s příplatky a přidává pár věcí navíc. Jmenovitě to je třeba ambientní podsvícení, virtuální kokpit před řidičem nebo větší 10" dotykový displej infotainmentu. Dále jistě oceníte adaptivní tempomat či bezklíčové odemykání a zamykání. Zvenčí výbavu Style poznáte podle chromových rámů oken a zadních světel s animovanými ukazateli směru. Připlácet můžete 40 000, nebo 25 000 za balíčky asistentů s navigací, 20 000 za třízónovou klimatizaci a vyhřívání zadních sedaček, nebo 25 000 za Matrix LED světlomety. Dostupné je i panoramatické střešní okno za 30 000 nebo adaptivní podvozek DCC za 25 000. Cena Octavie 4 ve výbavě Style startuje na 749 900 korunách.

Style Exclusive

Style Exclusive je taková nástavba výbavy Style s mnohými příplatkovými prvky. V základu tak máte Matrix LED světlomety, plnou armádu jízdních asistentů, head-up displej nebo panoramatický kamerový systém. V interiéru dále potěší ergonomická přední sedadla s ventilací včetně masážní funkce, bezdrátový SmartLink a audiosystém Canton. Připlácet tak lze pouze za panoramatické okno, adaptivní tlumiče nebo třízónovou klimatizaci s vyhříváním zadních sedaček. Základní cena činí 849 900 korun.

Škoda Octavia – cena a konfigurace

Sportline

Pomyslným vrcholem obyčejných oktávek je sportovněji střižená varianta Sportline. Ta zaujme především vnějšími vzhledovými prvky v černé barvě, sportovními sedačkami uvnitř či sportovním podvozkem. Výbavou je to pak takový mezistupeň mezi stupni Style a Style Exclusive. Za sportovnější Octavii zaplatíte nejméně 839 900 korun.

Zdroj info: Škoda.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články