PRÁCE 🧰

Apple CarPlay – dá se dodělat dodatečně?

4. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Apple CarPlay je jedna z technologií, které řidičům umějí velmi usnadnit život. Stačí telefon propojit buď kabelem, nebo bezdrátově telefon s infotainmentem, objeví se uživateli známé prostředí a můžete telefon ovládat přes displej auta. Jenže co když auto touto možností propojení nedisponuje?

Jak dodělat Apple CarPlay dodatečně

Funguje to zhruba tak, že telefon zrcadlí svoji obrazovku v lehce pozměněné a pro ovládání v autě uzpůsobené podobě. Hlavní výhodou je asi navigace – spustíte si třeba Mapy.cz nebo Waze a máte ji ne na smartphonu, ale na displeji infotainmentu. Přes ten ovládáte i hudbu, telefonní hovory a zkrátka vše potřebné. Může vám být úplně jedno, jak moc nekvalitní ovládací rozhraní pro svůj systém připravila automobilka, protože Apple CarPlay je všude stejné.

Apple CarPlay jak připojit telefon?

Hodně lidí nedá dopustit na bezdrátové propojení Apple CarPlay. Já se k nim neřadím a hned vysvětlím proč. Když totiž jedu někam na delší cestu, telefon se mi permanentně přehřívá. Dělal to iPhone 13 Mini, dělá to i můj současný iPhone 15 Pro Max. Stačí spustit na pozadí na YouTube nějaký podcast, k tomu navigaci a položit zařízení na bezdrátovou nabíječku. Neuplyne ani půl hodiny a smartphone hlásí, že se přestal nabíjet, protože je přehřátý.

Druhá věc – bezdrátové nabíječky v autech vyžadují, abyste na ně umístili telefon se snad milimetrovou přesností. Pak stačí jedna prudší zatáčka a nenabíjíte. Zkrátka tento druh doplňování energie funguje možná v podmínkách kanceláře nebo nočního stolku, ale v autě prostě ne.

Výhradu bych měl i k tomu, jak funguje bezdrátové propojení s některými auty, zejména koncernu VW. Tam totiž, jak jsem zjistil, je daleko spolehlivější kabel. Bezdrát někdy trpí na výpadky, občas hapruje přenos zvuku a obecně jsou s tím prostě dost problémy. Za mě tedy vede starý dobrý kabel. Sednu do auta, připojím telefon a nic víc neřeším. Telefon nemá takové tendence se přehřívat, je mi jedno, jak moc cestuje v přihrádce středového tunelu a spojení je spolehlivější.

Jak dodělat Apple CarPlay?

Pokud nemáte v garáži nějakou starší ojetinu, ale relativně nové auto, zjistěte, jestli infotainment, který v něm je, Apple CarPlay neumí. Dost ojetin se totiž prodává s autorádii, která technologii zvládají, jenom není aktivovaná, protože za ni kupující nezaplatil. Většinou se však dá aktivovat zpětně, u Škody to vyjde na 5 669 korun, funkci koupíte přes eshop a je potřeba, aby software posléze aktivoval autorizovaný servis. Jakmile je funkce aktivována, Apple CarPlay funguje bez problémů. Technologie, kterou musí infotainment podporovat, se jmenuje SmartLink. Pro zjištění kompatibility doporučujeme web přímo škodovky (compatibilitylist.skoda-auto.com), kde se dozvíte, jestli rádio ve vašem autě SmartLink umí, což je první předpoklad k propojení přes Apple CarPlay.

Jiné auto rádio

Pakliže máte spíš letitější auto, nezoufejte. Na trhu jsou nejrůznější adaptéry, které zvládnou s telefonem komunikovat a obrazový výstup přenášejí na barevný displej vozidla. Další variantou je pořídit si autorádio nějakého jiného výrobce, třeba Sony nebo Pioneer, které zvládne Apple CarPlay samo o sobě. Ani jedna možnost není úplně levná a obě vyžadují trochu kutilského umu, eventuálně lze svěřit montáž odborné firmě.

Zdroj info: škoda.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články