PRÁCE 🧰

Škoda Octavia Liftback 2.0 TDI spotřeba

17. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Škoda

Otestovali jsem spotřebu Škody Octavia 2.0 TDI v nejslabším provedení. Dokáže tato náhrada předchozí naftové šestnáctistovky překvapit?

Škoda Octavia Liftback 2.0 TDI spotřeba

Pamatujete si ještě na škodovky v provedení GreenLine, které se soustředily na co možná nejnižší spotřebu paliva? Dnes už tyto verze v ceníku nenajdeme. V současné nabídce se však honu po co nejnižší spotřebě paliva zhostila Škoda Octavia 2.0 TDI v nejslabším provedení. Z nabídky totiž úplně vypadla naftová šestnáctistovka, od níž štafetu přebral právě podladěný dvoulitr. Od mladoboleslavské značky to byl vcelku rozumný krok.

Oproti standardnímu provedení „tédéíčka“ má jeho nejslabší verze o 25 kW nižší výkon – tedy 85 kW (115 koní) – a točivý moment klesl až o 60 Nm na výsledných 300 Nm. Dvoulitr je však podstatně kultivovanější motor než jeho méně objemný předchůdce a v kombinaci s lepším odhlučněním posledního vydání Octavie je to příjemný upgrade. Opomenout nesmím ani vylepšení převodovky, která má nyní šest rychlostních stupňů – dynamice i akustickému komfortu a spotřebě to, především na dálnici, samozřejmě pomáhá. Ostatně údaj zrychlení z 0 na 100 za 10,3 sekundy sice neohromí, ale vzhledem k parametrům motoru je v pořádku a brzdou provozu většinou nebudete.

Škoda Octavia Liftback 2.0 TDI spotřeba

Škoda Octavia 2.0 TDI – spotřeba

V případě Škody Octavia s motorem 2.0 TDI o výkonu 85 kW uvádí výrobce průměrnou spotřebu 4,1 až 4,5 litrů nafty na 100 kilometrů. V poslední době jsem několikrát zažil, že výrobce u údajů o spotřebě uváděl vcelku reálná data. V případě škodovky jsou ale hodnoty průměrné spotřeby lehce přibarvené. Nikoliv však o tolik. Naše auto navíc bylo vybaveno možností volby jízdních režimů. Protože jsme ale neměli příplatkové adaptivní tlumiče, upravovaly jednotlivé módy především reakce plynového pedálu a elektroniku. V režimu Eco by se možná dalo nějaké palivo ušetřit, ale ve výsledku to žádný výrazný vliv nemělo. I proto jsem v průběhu testu jezdil v podstatě výhradně v režimu Normal.

Jak je na tom tedy Octavia 2.0 TDI se spotřebou paliva? Jednoduše velmi dobře. Na testovací trase, která zahrnovala město, okresky, rychlostní silnici i dálnici jsem se dostal na 5,1 litru nafty na 100 kilometrů. Uberme dálnici a je velmi reálné se dostat na 4,7 litru na 100 kilometrů. To je skvělá hodnota! Jako každému nafťáku, i oktávce moc nesvědčí krátké městské trasy. Jakmile se ale rozjedete trochu dále, spotřeba se ustálí a začne se motat kolem pětilitrové hranice. Na spotřebě se zásadně neprojeví ani rychlejší tempo jízdy. Dostat se totiž výrazněji přes 6 litrů na sto už je docela oříšek a vyžaduje to skutečně tvrdou ruku. Kdo by to ale v praxi zkoušel, že ano.

Škoda Octavia Liftback 2.0 TDI spotřeba
*test spotřeby probíhal bez přídavného střešního boxu

Testovaná oktávka nám ukazuje, že naftová vozidla ještě zdaleka nevymřela a stále mají co nabídnout. Ostatně přesně proto nejslabší diesel v nabídce mladoboleslavské značky je. Cenové zvýhodnění 100 000 korun oproti silnějšímu provedení i velmi příznivá spotřeba jsou navíc argumenty, na které mnoho lidí slyší. Především pak správci firemních vozových parků, které výkonové parametry motoru tolik netrápí a zaměřují se právě na spotřebu a cenu. I z toho důvodu je testovaná Škoda Octavia 2.0 TDI lákavou nabídkou. S nádrží o objemu 45 litrů pak bez problému dosáhne dojezdu kolem 900 kilometrů.

Zdroj info: Autorský text, Škoda.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články