PRÁCE 🧰

Manuální vs. automatická klimatizace – co zvolit?

21. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Skoro se to zdá jako jasná volba, připlatit si těch pár tisíc za možnost nastavit teplotu jednou a na vždy. Ale mít v autě automatickou klimatizaci nemusí být vždy úplně výhra.

Automatická nebo manuální klimatizace?

Upřímně, a setkáváme se s tím zejména u řidičů dříve narozených, spousta aut se obejde bez klimatizace. Patrně také víte o někom, kdo parkuje téměř výhradně v garáži, jezdí jenom občas a klimošku zásadně nepoužívá. Eventuálně ji zapne, ale jenom skutečně výjimečně a v situacích, kdy je vedro skutečně nesnesitelné. Ostatně velká část těch, co se narodili v 80. a 90. letech cestovala bez problémů na letní dovolené k moři s rodiči v autech, která klimatizaci neměla vůbec.

Technický rozdíl mezi automatickou a manuální klimatizací

Každá klimatizace funguje v principu tak, že mísí vzduch, který přichází z vnějšku s tím, který ochladí. A právě jejich poměr je tím, co určuje, jaká bude v autě teplotní pohoda. Automatická klimatizace zvládá tento mix dělat sama. Řidič si nastaví teplotu, kterou chce mít v autě a zbytek zvládne řídící jednotka.

V případě klimatizace manuální je klapka, která řídí poměr studeného a teplého vzduchu, řízená jenom a pouze řidičem. Ten si tedy v okamžiku, kdy třeba ze sluníčka vjede do lesa, musí teplotu snížit nebo se bude muset smířit s tím, že v autě najednou bude o poznání větší kosa.

Ne každá automatická klimatizace funguje optimálně

Jestli něco dokáže naštvat, tak je to nedobře fungující automatická klimoška. Některé mají tendence prát řidiči do obličeje proud studeného vzduchu, jiné zase skoro jako by se ani nesnažily o nějakou regulaci teploty a foukají jen slabě nebo skoro vůbec. V takovém případě musí řidič z klimatizace automatické udělat manuální a ručně si nastavit sílu foukání a jeho směr. Automatická klimatizace tedy není vždy výhra a zejména asijská auta ji mají někdy trochu zvláštně fungující.

Pak je tu samozřejmě otázka příplatků. V případě například Dacie Sandero je rozdíl mezi manuální klimou a automatickou 5000 korun. Nad tím asi při pořízení vozidla nemá moc smysl přemýšlet, zvedne to i cenu při prodeji vozidla jako ojetiny. Mimochodem v Daciích funguje samočinná klimatizace naprosto bezproblémově.

Přestavba manuální klimatizace na automatickou

Někdy se zejména u starších aut řeší, jestli je možné předělat klimatizaci z manuální na automatickou. Odpovědět na to jednoznačně nelze, ale třeba u spousty škodovek to není zase takový problém. Stačí si sehnat komplet Climatronic, což je nejjednodušší a vlastně jediná možná cesta. Větší problém je pracnost – není to úkol na hodinu, ale zabere to klidně celý víkend. Návodů, jak na to, je na internetu více než dost.

Zdroj info: motor1, carandriver, autoexpress, carmechanic, tremec-blog, skoda-forum.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články