PRÁCE 🧰

Co to je plnička klimatizace a k čemu slouží?

29. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Tento přístroj zřejmě nebude úplně součástí základního vybavení garáže. Jedná se o poměrně drahý stroj, a tak jej najdeme spíše v dílnách autoservisů, kde se auta točí přeci jen o něco častěji.

Plnička klimatizace: Co to je a k čemu slouží?

K čemu slouží plnička klimatizací

Plnička klimatizace se bude hodit do každého pneuservisu nebo autoservisu. Je potřeba, aby s ní zacházel vyškolený člověk a nestála vám v garáží rok netknutá. A o co se vůbec jedná? Plnička klimatizací slouží zejména ke kontrole správné funkce klimatizace v autě

Přeci jen jakmile začnete v autě cítit nějaký zápach nebo z výdechů klimatizace v létě nefouká toužebný chladný vzduch, může jít právě o problém s klimatizací. Ta samozřejmě čas od času potřebuje svou údržbu a servis. Navíc kromě jejího čištění, může docházet k úniku chladiva a tím pádem se snižuje i její účinnost. A právě pro tyto účely údržby je tu plnička klimatizací, která také samozřejmě kontroluje mimojiné množství chladiva v trubkách a prostě se stará o to, že vše funguje tak, jak má.

Cena plničky klimatizací

Počáteční cena přístroje se pohybuje okolo 50 tisíc, většinou se ale jedná o poloautomatické plničky klimatizací, pokud se ale rozšoupnete a budete chtít kvalitnější plničku klimatizace, pak můžete narazit i na číslovky v řádu 80 tisíc korun a více. V takovém případě se ve většině případů bude jednat o automatickou plničku klimatizací, která má několik funkcí navrch.

Jak funguje plnička klimatizace

Většina plniček by měla být pro obsluhu jednoduchá. Ke každému takovému produktu samozřejmě náleží i patřičný návod k obsluze. Nicméně většina těchto plniček klimatizací - i těch základnějších - by měly zvládnout odsátí chladiva a zbavení se oleje, případně jeho doplnění. Dále pak zvládnou test těsnosti celého okruhu klimatizace, vakuování a v neposlední řadě také vstřik oleje a následně naplnění klimatizačního okruhu chladivem - tedy pro to primárně slouží.

Některé z lepších a dražších plniček klimatizací umí za pomoci speciální sady propláchnout celý klimatizační systém a také vnitřní čištění, aniž by se okruh musel některak demontovat. Mimo to tyto přístroje jsou vybaveny hlášením chyby na displeji - pokud ho mají, zvládnou interní testy nebo mají automatické bezpečností systémy.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články