PRÁCE 🧰

Jak zjistit únik chladiva z klimatizace

4. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Bez klimatizace by se již řada motoristů neobešla. Pokud patříte mezi ně, měli byste pravidelně věnovat čas údržbě klimatizace, abyste pak nemuseli řešit komplikaci v podobě jejího poškození a úniku chladící směsi.

Jak zjistit únik chladiva z klimatizace

Články na téma klimatizace:

  1. Princip klimatizace v autě
  2. Manuální nebo automatická klimatizace?
  3. Nastavení klimatizace v autě - návod, jak na to
  4. Plnička klimatizace: Co to je a k čemu slouží?
  5. Únik chladiva z klimatizace, jak to zjistit? - právě čtete
  6. Automatická nebo manuální klimatizace? - již brzy

Údržba klimatizace

Klimatizace, stejně jako řada dalších věcí v autě, potřebuje pravidelnou péči a údržbu. Díky tomu předejdete výpadkům a poruchám. Nejlepším řešením je objednat se každý rok na předsezónní kontrolu do specializovaného servisu. Tam vám klimatizaci vyčistí, zkontrolují případné netěsnosti a rovnou ji i naplní. Po této návštěvě by vám měla klimatizace bez problémů sloužit několik let.

Abyste i vy přispěli k její dlouhé životnosti, měli byste klimatizaci alespoň jednou za dva týdny zapínat. Tím zajistíte pravidelné promazávání kompresoru a předejdete jeho zanášení nebo korodování.

Jak zjistit únik klimatizace

Pokud klimatizace najednou zhorší svůj výkon, měli byste zbystřit. Může to znamenat, že systém správně netěsní a z klimatizace uniká chladící směs. V tom případě byste se měli objednat do autoservisu a nechat vše pořádně zkontrolovat. Technici mají několik způsobů, jak najít případné poškozené místo a opravit ho.

Kontrola těsnosti klimatizace s pomocí pěnidla

Při kontrole je roztok s pěnidlem nanesen na potenciálně netěsnící části klimatizace. Mezi ně patří hlavně spoje, ventily nebo těsnění. V místech, kde se po nanesení začne vytvářet pěna, se nachází škvíra kudy směs uniká. Tato nenákladná metoda má ale i svoje nevýhody. Pěnidlo nelze nanést a zkontrolovat v méně dostupných místech.

Elektronická detekce úniku chladiva z klimatizace

K elektronické detekci je zapotřebí speciální přístroj, který umožňuje najít i opravdu malé netěsnosti. Hlavu přístroje je třeba zasunout do klimatizace a nízkou rychlostí ji posouvat podél stěn. V místech, kde přístroj začne vydávat zvukový signál, se nachází netěsnosti.

Kontrola klimatizace pomocí UV záření

Pro kontrolu klimatizace pomocí UV záření je třeba do systému přidat speciální barvivo, které je vidět právě pod tímto druhem světla. Ve chvíli, kdy začne kontrastní látka ze systému unikat, je možné ji pomocí UV zářivky najít a odhalit místo, kudy odchází chladící směs.

Tlaková zkouška klimatizace

Ke zjištění netěsností v klimatizaci slouží také tlaková zkouška. Ta začne natlakováním dusíku do systému. Pak je možné pomocí speciálního přístroje detekovat konkrétní místa, kudy dusík uniká. Pokud tento přístroj není k dispozici, je možné do dusíku přidat barvivo, které poškozená místa jasně označí.

Zápach z klimatizace v autě

Na mimořádnou servisní prohlídku byste se měli objednat i v případě, že cítíte z klimatizace zápach. To může znamenat, že se v jejích útrobách hromadí plísně nebo mikroorganismy, které mohou mít neblahý vliv na zdraví všech pasažérů. V autoservisu najdou zdroj zápachu a danou část klimatizace vyčistí nebo vymění.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články