PRÁCE 🧰

Návod, jak správně nastavit klimatizaci v autě

11. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Klimatizace je super vymoženost, ale je potřeba si ji správně nastavit. Jak docílit toho, aby bylo v interiéru příjemně, ale zároveň jste si z toho neodnesli angínu?

Nastavení klimatizace v autě - návod, jak na to

Články na téma klimatizace:

  1. Princip klimatizace v autě
  2. Manuální nebo automatická klimatizace?
  3. Nastavení klimatizace v autě - návod, jak na to - právě čtete
  4. Plnička klimatizace: Co to je a k čemu slouží?
  5. Únik chladiva z klimatizace, jak to zjistit?
  6. Automatická nebo manuální klimatizace? - již brzy

Samozřejmě neexistuje univerzální návod pro každého. Člověk od člověka máme jiné potřeby a taky se od sebe liší jednotlivé modely vozů. Základem před použitím klimatizace v autě za teplých dní je ze všeho nejdřív pořádně vyvětrat auto. Už jen tím snížíte teplotu klidně o deset a více stupňů. Proto ještě než do vozu vůbec sednete, otevřete klidně všechny dveře a nechejte vzduch proudit. Kdo má stahování okýnek na dálku, může větrat ještě před příchodem k vozu.

Rychlá výměna vzduchu v autě

Jakmile nastartujete auto, zapněte klimatizaci naplno. Nemusí být nutně na tu nejnižší možnou teplotu, ale ať hlavně co nejvíc fouká. Tím se urychlí ochlazení interiéru a vzduch se velmi rychle vymění. Dejte tomu chvilku, ony jsou obvykle dost ohřáté i povrchy v autě, sedačky a podobně. To všechno musí alespoň trochu zchladnout.

Ve chvíli, kdy už se dá vevnitř aspoň trochu být, můžete pomalu dveře pozavírat, ztlumit sílu foukání, nastavit si vše tak, jak jste na to zvyklí a vydat se na cestu. Určitě ale nezapomeňte na pravidlo, že nesmíte cítit proud vzduchu nikde na těle, obličeji nebo krku. Klimatizace v autě by vám tak mohla zadělat na nepěknou angínu nebo třeba revmatické problémy. Ochlazovat se pomocí ledového proudu vzduchu je sice nesmírně efektivní, ale taky nesmírně nezdravé.

Jak nastavit manuální klimatizaci? Každý má optimum jinde...

Optimální nastavení teploty má asi každý trochu jiné. Někomu vyhovuje 23°C, jinému třeba 19,5°C. S manuální klimatizací se tak přesně nastavit teplotní komfort nedá, navíc s každou změnou teploty okolního vzduchu se změní i teplota uvnitř auta. Proto se smiřte s tím, že budete muset holt sem tam pootočit kolečkem, abyste třeba při průjezdu lesním úsekem zbytečně nemrzli.

Automatická klimatizace v autě a její nastavení

S automatickou klimatizací to je o dost bezstarostnější, prostě nastavíte požadovanou hodnotu a dál se o nic nestaráte. Systém si sám řídí vše, od toho, ze kterých výdechů půjde vzduch, až po jeho teplotu. Na základě čidel ve vedení vzduchu i v interiéru tak umí dosáhnout plus mínus stejné teploty v celém autě. Pokud máte vícezónovou klimatizaci, může mít jiné nastavení řidič a jiné spolujezdec. Ve stále více vozech je pak ještě nastavení zvlášť pro posádku na zadních sedadlech. Může si tak každý nacvakat pro něj optimální teplotu. Pamatujte jen na to, že ideální rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou je do 6 stupňů. Toto pravidlo lze porušit, pakliže by uvnitř mělo být 25 °C a více, což způsobuje rychlejší únavu a ospalost.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články