PRÁCE 🧰

Podrobili jsme aplikace pro řidiče důkladnému testování

3. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Skvělý rádce a pomocník nebo nepřehledný paskvil plný otravných reklam? Podívali jsme se „na zoubek“ několika aplikacím pro řidiče a přinášíme velké srovnání. Která „appka“ v našem hodnocení propadla a bez jaké se naopak na cestách neobejdeme?

Otestovali jsme za vás praktické aplikace pro řidiče

Waze

Jedna z nejznámějších a nejpoužívanějších navigací uživatele potěší aktuálními daty i informacemi o uzavírkách, dopravních nehodách nebo měřených úsecích. Appka vás upozorní na hrozící nebezpečí a vcelku dost dobře se jí daří a dodržovat očekávaný čas příjezdu. Komunitní princip sdílení informací zkrátka funguje. Jedinou nevýhodou je neexistující offline režim. Pokud se tedy na cestě ocitnete bez mobilního signálu, je vám Waze k ničemu.

Yanosik

Tahle chytrá mobilní aplikace z dílny polských vývojářů spojuje přednosti navigace s funkcí vyhýbání se dopravním zácpám a CB rádia. Protože appku používá více než 1,5 milionu uživatelů, kteří v reálném čase upozorňují na fotoradary, neoznačené policejní vozy, kontroly rychlosti a akce dopravní policie, řadíme Yanosika mezi užitečné nástroje, které by neměly chybět v žádné povinné výbavě motoristy.

Mapy.cz

Nespornou výhodou „seznamácké“ aplikace je nepochybně skutečnost, že najde trasu online i offline, umí pracovat s hlasovými povely, ukazuje aktuální rychlost a je zdarma. Hlasová asistence je v případě téhle appky poměrně příjemná, i když občas docela „ukecaná“. To třeba ve chvíli, kdy vás v krátkém časovém úseku čekají dva kruhové objezdy. Řidiči ocení i noční režim. Zásadní slabinou je ovšem aktuálnost zobrazených informací. Klidně se tak může stát, že vás Mapy.cz proženou „bez mrknutí oka“ desetikilometrovou kolonou. V tomhle mají konkurenti o dost navrch.

MPLA.IO

Zaparkovat v Praze je občas docela oříšek. Díky téhle appce získáte okamžitě přehled o zónách dostupných jen pro rezidenty a o zónách, kde smí parkovat všichni, a to včetně ceny za hodinu stání. Jakmile dojedete do cíle, není potřeba vyhlížet parkovací automat, počítat peníze a přemýšlet nad číslem SPZ. Stačí v appce naklikat dobu, zadat předvyplněnou značku a zaplatit uloženou platební kartou. Před koncem doby parkování vás aplikace upozorní notifikací. Pokud z místa ještě neplánujete odjet, vzdáleně si parkovací dobu prodloužíte.

eTechnicak

Konec velkého technického průkazu mnoho řidičů ocenilo. Údaje o vozidle můžete překontrolovat rovnou několika způsoby. Jedním z nich je aplikace eTechnicak. Ta toho ale zatím moc neumí. V aktuální verzi umožňuje pouze vyhledávat data o vozidlech přes QR kód z nového jednotného technického průkazu, přes číslo osvědčení o registraci vozidla, přes VIN a přes číslo technického průkazu. Aplikace eTechnicak v současné době nenabízí možnost ukládat si různé automobily, pouze si pamatuje poslední hledání. Pokud tedy vlastníte více aut, bude potřeba vypisovat VIN, nebo číslo ORV znovu. Ministerstvo dopravy slibuje zásadní vylepšení, na které si rádi počkáme. V tuhle chvíli za nás ale nedává smysl stahovat aplikaci do telefonu a zbytečně v něm zabírat místo.

iPumpuj

Taky appku iPumpuj tvoří její uživatelé (podobně jako je tomu u výše zmíněného Yanosika nebo Waze), takže funguje velmi podobně jako některé sociální sítě. Vyhledat v ní můžete čerpací stanice napříč republikou s aktuálními cenami pohonných hmot. Výhodou appky je její jednoduché ovládání, dostupnost a přehlednost. V konkurenci ostatním podobně laděných aplikací ale zapadá, protože ničím zvláštním nevyniká. Výhodou je, že se dá appka používat i v offline režimu a jednotlivé benzinky můžete vyhledávat i podle názvu a města.

Zdroj info: Aplikace uvedené v článku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články