PRÁCE 🧰

Jak funguje aplikace Záchranka?

9. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Původně studentský projekt, který ale dnes zachraňuje stovky životů. Aplikace Záchranka primárně slouží ke kontaktování záchranářů. Každý den tak aplikaci využije minimálně 50 lidí v Česku.

Aplikace Záchranka: Jak funguje?

Na jakém zařízení aplikace Záchranka funguje

Aplikace Záchranka je zadarmo a dá se stáhnout na všechna zařízení s operačním systémem Android a iOS. Do budoucna se plánuje i funkčnost na systému Windows. Aplikace Záchranka je schopna pomocí GPS polohy v řádu vteřin lokalizovat volající osobu - to se hodí zejména v případech, kdy volaný neví, kde se nachází.

Jak funguje aplikace Záchranka

Pro zavolání záchranné služby stačí otevřít aplikaci Záchranka v mobilu a stisknout tlačítko. Tím se odešle vaše poloha a zároveň se při tomto kroku začne vytáčet číslo na záchrannou službu. Tlačítko je třeba podržet 3 sekundy. Úmyslné zneužití aplikace je trestné. Pokud stisknete tlačítko neúmyslně, lze vytáčení do 5 sekund zrušit.

V případě, že se budete nacházet někde bez internetu nebo se sníženým mobilním signálem, odešle se zpráva ve formě SMS, jinak vše běží přes datové připojení. Což je dobrá zpráva, když se něco stane například v lese na houbách, kde je většinou špatný signál. Aplikace Záchranka má ale ještě jiné možnosti využití. Nachází se v ní například průvodce první pomocí. Celý průvodce je napsán prostou češtinou a doplněn obrázky, ze kterých je jasně rozpoznatelné, co má člověk dělat. Také se pomocí databáze dá vyhledat nejbližší defibrilátor.

Vyplnění telefonního čísla do aplikace Záchranka

Poté, co si aplikaci Záchranka stáhnete do mobilu, je nutné vyplnit důležité informace. Musíte vyplnit své jméno a příjmení a také zadat své telefonní číslo. Po uvedení telefonního čísla vám přijde potvrzovací SMS, jejíž kód zadáte do příslušného políčka. Tím jste se stali ověřenou osobou. Záchranáři doporučují, aby lidé vyplnili kolonku "Můj profil". Zde můžete vypsat všechny své zdravotní neduhy, se kterými se léčíte - v případě zásahu to záchranářům zlehčí práci. Vyplnit můžete také kontaktní osoby. Nemusíte se obávat, že by informace mohly být nějak zneužity. Jsou uloženy v mobilním zařízení a přenesou se jen v případě, když bude aplikace Záchranka využita.

Aplikace Záchranka jde použít i v případě, že nemáte potvrzené číslo, ale je třeba si uvědomit, že v takovém případě se nebude moci odeslat vaše přesná poloha. Tím by se záchrana mohla zkomplikovat, proto ve svém zájmu je lepší číslo uvést a nechat ověřit.

Další důležité funkce aplikace Záchranka

V aplikace Záchranka se nacházejí další dvě položky. První z nich je "Nemůžu mluvit". Ta slouží zejména neslyšícím nebo němým občanům, kteří si potřebují přivolat pomoc - po vytočení s dispečinkem komunikují pomocí ikon, které vykreslují co se dotyčnému stalo. Funkci mohou využít i lidé, kteří se zranili tak, že neexistuje možnost, jak by mohli mluvit s dispečinkem. Druhou položkou je v aplikaci Záchranka "Horská služba". Pokud položku stisknete, pak se na místo se záchranáři spojíte s horskou službou, tedy pokud se nacházíte v horách.

Aplikace Záchranka v zahraničí

Aplikace Záchranka funguje například v Maďarsku a v Rakousku. Na Slovensku je k dispozici pouze v horách - v Tatrách - při kontaktování slovenské horské služby. Pokud použijete aplikaci v jiném státě, dovoláte se na tamní tísňovou linku, ale už se neodešle vaše konkrétní zeměpisná poloha. Zakladatel projektu Filip Maleňák by rád, aby se v nadcházejících letech začala aplikace Záchranka používat například i v Chorvatsku, kam Češi jezdí často na dovolenou.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články