PRÁCE 🧰

Jak se chovat, když vás na cestě překvapí bouřka

27. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Léto je v plném proudu a sem tam také přeje bouřkám. Je tedy pravděpodobné, že vás blesky a silný déšť zastihnou, zrovna když budete na cestách. Naštěstí se nemusíte bát, auto vás ochrání, pokud tedy budete dodržovat pár základních pravidel.

Jak se chovat, když vás na cestě překvapí bouřka

Obecně se doporučuje, aby řidič v bouřce zastavil na bezpečném místě - to znamená třeba na nejbližším parkovišti. Rozhodně se vyhnetě plochám, kde stojí shluk stromů a nebo rovnou v lese. V takovém případě by se mohlo stát, že až do stromu uhodí blesk - spadne na vás. Raději si tedy vybírejte volná prostranství.

Jakmile zastavíte, nikam nechoďte. Vaše auto totiž působí jako Faradayova klec. To v laickém překladu znamená, že jakmile blesk uhodí do auta - není to příliš pravděpodobné - energický náboj blesku se rozprostře po železné konstrukci karoserie, ale dovnitř nic nepronikne. Pozor by si měli dávat lidé na motorce a v kabriolotech - u nich tento fyzikální zákon nefunguje. Motorce chybí konstrukce a řidič na ní není nikterak chráněn a u kabrioletu celý smysl narušuje například plátěná střecha.

Řidiči na motorce by se měli schovat téměř okamžitě, a to pokud možno do domu a v nejzazších případech pod most, který je betonový nebo železný. Pak budou v bezpečí, ale ani oni nesmí zapomínat na to, že se nesmí dotýkat konstrukce. V ideálním případě by měli také svůj stroj položit na zem a být od něj minimálně dva metry - prostě pro jistotu.

Ve většině případů je bouřka nejnebezpečnější, pokud se od vás nachází 3 a méně kilometrů - proto byste neměli zanechat nic náhodě. Jestliže je bouřka vzdálená více jak 10 kilometrů, pak je ve většině případů také možné pokračovat normálně v jízdě - vše je vždy na vašem vlastním zvážení.

Pokud vás napadne, že vylezete ven z bezpečného území, tak na to rovnou zapomeňte. Jakmile se tak stane, je větší pravděpodobnost, že uhodí spíš do vás než do auta a zároveň pokud byste se v rozhodující okamžik opírali částí těla o auto, pak vězte, že blesk se neuzemní do země, ale do vás. V takových případech jsou následky popálení bleskem fatální. Raději tedy vydržte v autě - neopírejte se ani o okénka a hlavně je mějte zavřené.

Jestliže patříte do druhé skupiny lidí, kteří nechtějí nebo nemohou při bouřce zastavit, pak byste se měli také řídit pár pravidly. Jak již bylo řečeno, pokud bouřku doprovází déšť, pak si nezapomeňte zapnout potkávací světla, abyste byli vidět i ze zadu. Až začne pršet hustěji, je vhodné zapnout i mlhová světla - ale to je dle zvážení selským rozumem. Při dešti se na silnici tvoří voda, která může vyústit v aquaplaning - nic pro nezkušené, ale mnohdy i zkušené řidiče.

V takovém případě raději zpomalte. Ostatně bude se vám to hodit v dalším případě, protože mokrá silnice prodlužuje brzdnou dráhu. K tomu se tedy váže i to, že byste si měli dávat vyšší časový rozestup od auta před vámi - pokud bude nečekaně reagovat na nějakou překážku - například spadlý strom, vy máte čas také reagovat a věřte, že na mokré vozovce to bude vždycky horší - snadno dostanete smyk. Jestli dojede do cíle o pět minut později nebo ne, na tom už moc nesejde, raději myslete na vlastní zdraví a to co by se mohlo stát.

Hodí se mít také sjednané pojištění na živelné události. Pokud vám při bouřce spadne strom na auto, není vůbec zaručeno, že vám pojišťovna škodu uhradí - a to i když si platíte povinné ručení i standardní havarijku. Raději se tedy v pojišťovně poptejte, protože náhoda je blbce, a tak byste případnou opravdu museli hradit ze svého. Pokud často cestujete do zahraničí i to je vhodné svému pojišťováku říct, protože pak vám vybere úplně jiné pojištění, které bude platit i v cizině.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články