PRÁCE 🧰

Poskytnutí první pomoci při dopravní nehodě krok po kroku

11. 8. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Mít v autě autolékárničku je jedna věc, ale poskytnout první pomoc zraněným osobám, je věc druhá. Řada lidí při takové situaci zbytečně zmatkuje a nebo volá své rodině místo toho, aby zavolali záchranku. Někdy se sami vystavují nebezpečí, například pokud si nevezmou reflexní vestu.

První pomoc při dopravní nehodě - poradíme, jak na to

První pomoc při dopravní nehodě - kam zavolat?

Smutná statistika ukazuje, že více jak 13 % lidí neví, že má jako první volat záchrannou službu, nikoli informovat svou rodinu. Další procenta lidí by sice zavolalo záchranku, ale vytočili by číslo 911, což je číslo na americkou záchrannou službu. Správná čísla jsou jen dvě, a to 112 nebo 155. Tyto dvě čísla byste si měli napsat alespoň do telefonu, pokud je nevíte z paměti. Vhodnější variantou je volat na 112, protože s vaším hovorem jsou zároveň upozorněni na nehodu hasiči i policisté.

Aplikace Záchranka

Na druhou stranu si můžete do mobilního telefonu stáhnout aplikaci Záchranka. Stažení je zdarma a obzvlášť v případech, kdy jde o vteřiny se velmi hodí. Při otevření aplikace a zmáčknutí tlačítka, se automaticky vytočí číslo na záchrannou službu a odešle se i vaše přesná poloha.

Časté otázky záchranné služby

Kde se nacházíte? Otázka, která určitě padne. Pokud si nemůžete vzpomenout nebo své okolí neznáte, orientujte se podle vesnic či měst, které jste projeli. Pomůže, pokud v okolí naleznete lampu, na které se nachází štítek s číslem. Na dálnicích se můžete orientovat podle směru a číselnému úseku. V nejzazších případech můžete uvést přesné údaje GPS.

Co se stalo? Je zřejmé, že operátora na druhém konci drátu bude zajímat, jaká je situace na místě. Je nutné specifikovat, jestli se jedná jen o lidi nebo také auta či kamióny. Čím přesnější počet, tím lépe.

Kolik je zraněných? Uvést byste měli přesný počet lidí, přibližný věk a jaké mají potíže. Například: dítě, 12 let, pláče, zlomená ruka...

Je na místě nějaké riziko? Bere se v úvahu možný požár nebo únik jedovatých látek.

Nezapomeňte také uvést své jméno a telefon. Nezavěšujte, dokud nebudete o to vybídnuti z druhé strany. A především setrvejte na místě nehody do příjezdu záchranné služby.

Jak postupovat při dopravní nehodě

1. Reflexní vesta a vaše bezpečnost

Pokud se stanete svědkem dopravní nehody, vaší povinností je u ní zastavit. Ostatně to udává i zákon. Své auto zastavte - pokud je to možné - vždy za havarovaným vozem. Zapněte výstražná světla a nezapomeňte si obléct reflexní vestu. Vždy, když se taková věc stane, má člověk tendenci jednat pudově, nikoli rozumově. Záchrana člověk je na prvním místě, avšak je třeba si uvědomit, že nemůžete jen tak přeběhnou dálnici, kde se pohybují auta rychlostí až 130 km/h. Pokud by se vám něco stalo, nikomu byste už nemohli.

2. Výstražný trojúhelník a jeho umístění

Stejně tak byste se měli uklidnit. Pokud budete nervózní a vyklepaní, tak opět nikomu nepomůžete. Budete jen zmatkovat a situace bude možná o to horší. Při vystupování z vozidla, nezapomeňte na výstražný trojúhelník, který budete muset umístit před havarované vozidlo. S sebou si také vemte mobilní telefon a lékárničku. Výstražný trojúhelník byste měli dát minimálně 50 metrů za auto (na dálnici je to 100 metrů).

3. Pozor na možný požár auta

Jako první je třeba zkontrolovat, jestli auto nebude hořet. V případě kouře nebo malých plamenů, lze vše uhasit pomocí hasícího přístroje (pokud ho máte), avšak neměli byste v tomto případě přeceňovat své síly. Na druhou stranu pokud nevidíte žádné známky kouře ani plamenů, pak se dostaňte k autu a vytáhněte klíčky ze zapalování. Auto případně zajištěte ruční brzdou a následně se pokuste vyprostit zraněné.

4. Vyproštění zraněných osob

Vyhodnotit byste měli během pár sekund, kdo z posádky je na tom nejhůře a dle toho začít vyprošťovat. Mezi prvními by tak měli být vyproštěni ti, kteří jeví vážné známky zranění - jsou v bezvědomí, mají masivní krvácení nebo hrozí riziko zadušení. U takových případů si dávejte pozor na to, aby nedošlo k pohybu hlavou nebo rotaci páteře - pokud si nebudete jistí, raději nechte vyproštění na profesionálech. Ti, kteří nejsou těžce zraněni a můžou se pohybovat sami, vyzvěte, aby vystoupili z auta nebo jim pomozte. Následně zajistěte, aby je někdo hlídal. Mohli by totiž odejít z místa havárie v důsledku traumatického šoku.

Pokud se ve voze nachází těhotná žena nebo dítě, vyprošťujte je a ošetřujte mezi prvními.

Základy první pomoci

  • Krvácení - Lokalizujte místo krvácení a pokuste se jej zastavit. Berte na vědomí, pokud se jedná o tepenné krvácení, tak zranění do dvou minut umírá, protože vykrvácí. Masivní krvácení se dá zastavit pomocí tlaku dvou prstů v místě krvácení. Použít můžete také tlakový obvaz nebo škrtidlo. Vždy jednejte rychle a vykašlete se na sterilizaci. Důležité je krvácení zastavit. Je třeba brát zřetel také na vnitřní krvácení.
  • Resuscitace - Jakmile zraněného vytáhnete z vozu a zjistíte, že nedýchá, přistupte okamžitě k resuscitaci. Oběma rukama stlačte hrudník uprostřed hrudní kosti, a to v rytmu písničky Rolničky, rolničky. Takto stlačujte hrudník do doby, než vše přebere pracovník záchranné služby nebo se neobnoví funkce. Jedná-li se o resuscitaci dětí, pak postupujte následovně. Dle věku dítěte použijte buď jednu dlaň nebo dva prsty a stlačujte hrudník v poměru 30 stlačení a 2 vdechy. Začátek zahajte vždy s 5 vdechy.
  • Zadušení - Zraněný sice dýchá, ale je v bezvědomí. V tomto případě hrozí, že může člověku zapadnout jazyk. Z úst mu odstraňte veškeré volně ležící předměty a následně mu šetrně zakloňte hlavu. Zraněného můžete uložit do zotavovací polohy, ale jen v případě, že nemáte podezření na poranění páteře nebo vnitřní krvácení. Průběžně kontrolujte životní funkce, v případě zastavení dechu, okamžitě resuscitujte.
  • Ostatní zranění - Zafixujte zlomeniny, chlaďte popáleniny, ovažte jiné rány a především na zraněné mluvte. Popisujte jim, co přesně teď budete dělat a proč je to potřeba. Stejně tak je ujistěte, že je lékař na cestě.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články