PRÁCE 🧰

Porucha ruční brzdy, jaké jsou příčiny?

28. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Ruční brzda je jedním z bezpečnostních prvků, kterými je vybaveno každé auto. Může se ale stát, že se čas od času porouchá nebo nepracuje tak účinně, jak by měla. Pak byste měli najít závadu a co nejrychleji ji odstranit.

Co znamená, když nebrzdí ruční brzda

Články na téma ruční brzda:

  1. Jak uvolnit zamrzlou ruční brzdu?
  2. Jak funguje elektronická ruční brzda
  3. Co se stane při použití ruční brzdy za jízdy
  4. Co znamená, když nebrzdí ruční brzda - právě čtete
  5. Elektronická ruční brzda – princip, výhody, nevýhody
  6. Škoda Octavia 2 1.9 TDI: nevracející se ruční brzda - již brzy

Jak funguje ruční brzda

Ve svém autě můžete najít buď mechanickou nebo elektronickou ruční brzdu. Druhá jmenovaná bude ale pravděpodobněji součástí novějších modelů aut. Každá z nich má svoje specifika, ale je v obou případech třeba ji pravidelně kontrolovat, aby správně plnila svoji funkci.

Ruční brzdu nejvíce oceníte při parkování v kopci. Někteří řidiči místo toho volí zařazení rychlosti, které ale bude spolehlivě fungovat pouze v mírném kopečku. Každopádně byste zatažení ruční brzdy na delší dobu měli hlavně v zimě pořádně zvážit. Při chladném počasí může dojít k jejímu zamrznutí.

Mechanickou brzdu pak využijete i při rozjíždění do kopce. Pokud si nejste jistí prací s pedály a auto za vámi zastaví těsně za vaším vozem, můžete díky ruční brzdě předejít nacouvání do něj. Ruční brzda vám může prokázat službu i při selhání brzd nebo ji můžete využít při řízeném smyku vozidla.

Pokud máte modernější vůz, bude v jeho výbavě nejspíš elektronická ruční brzda. Ta může fungovat po stisknutí tlačítka v autě nebo se u některých modelů zapne při zastavení automaticky. Každopádně není vhodné ji využívat při jízdě, u některých aut může být nutné po nevhodném použití navštívit autoservis a zkontrolovat funkčnost ruční brzdy.

Nefunkční ruční brzda

Když zpozorujete změny ve fungování ruční brzdy nebo její nefunkčnost, měli byste ji co nejdříve zkontrolovat a opravit. Do toho se můžete pustit buď sami, nebo se s autem objednat na odbornou prohlídku do autoservisu.

Pokud se rozhodnete ruční brzdu opravit sami, měli byste nejprve zkontrolovat celou soustavu. Ta se skládá z páky, lanka nebo táhla, které přenáší tah a pakny. Při poruše byste je měli v tomto pořadí zkontrolovat. Nejprve prohlédněte ruční páku. Podívejte se, jestli není prasklá nebo jinak poškozená a jestli je správně napojená na zbytek sestavy.

Dále byste měli podrobně prohlédnout táhlo v celé jeho délce. Může se stát, že bude pouze mimo své vodicí kanálky. Pak ho stačí vrátit na místo a ruční brzda bude fungovat. Nesmí být ale nijak poškozené. Všechny drátky by měly být nepřerušené, lanko by nemělo být pokroucené, vytahané nebo jinak zdeformované. Pokud zjistíte nějakou závadu, je třeba ho vyměnit.

Nakonec byste měli zkontrolovat i pakny. Ty by měly být nepoškozené a čisté. Pokud by na brzdách byly nahromaděné usazeniny nebo nějaký další nepořádek, mohly by právě kvůli tomu prokluzovat nebo naopak zadrhávat. Případné nečistoty je proto třeba odstranit. Pokud bude celý systém v pořádku, ruční brzda by měla spolehlivě fungovat.

Zdroj médií: Depositphotos.
Karol Leitman, 13. 3. 2024 20:23
Dobry den,myslim,ze rucni brzdu by mel opravit odbornik,mne se stalo ze na dvou autach,mel jsem jich vic,nikdy rucka nefungovala jak mela,a delali to v uvozovkach odbornici,po oprave jsem zatahl v mirnem kopecku a auto se mi rozjelo....nastesti jsem jeste sedel v aute...

Podobné články